Az Európai Unió nagyon fájdalmassá teszi London számára a Brexitet, vagyis a távozást az EU-ból, és gondja lesz arra is, hogy Nagy-Britannia rosszabbul éljen az unión kívül – mondta a szlovák miniszterelnök a Financial Timesnak.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán hétfőn hajnalban megjelent interjúban Robert Fico kijelentette, az EU a Brexitet arra fogja felhasználni, hogy „bemutassa a közvéleménynek: most majd meglátjátok, miért fontos a bennmaradás az EU-ban. Ez lesz az EU álláspontja”.

A szlovák kormányfő szerint igaz, hogy Nagy-Britannia az ötödik legnagyobb gazdaság a világon, de így is nagyon fájdalmas lesz számára a Brexit. Fico szerint blöffölnek azok a Brexit-párti brit politikusok, akik azt mondják, hogy minden rendben lesz, minden fantasztikus lesz – írja a hirek.sk.

Robert Fico a közép- és kelet-európai EU-tagországok idegességéről és félelmeiről szólt az uniós állampolgárok szabad mozgásának szabályozásáról elhangzott londoni követelésekkel kapcsolatban. Hozzátette: az ő legfőbb követelése a szlovák állampolgárokkal szembeni egyenlő bánásmód lesz annak fejében, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is hozzáférhessen az EU egységes belső piacához.

Hangsúlyozta, hogy ez nem csak az ő véleménye, így gondolja a lengyel miniszterelnök és mások is. „Nem engedhetjük meg, hogy az Egyesült Királyság másodosztályú állampolgárok csoportját hozza létre” a keleti EU-munkavállalókból – mondta Fico.

Ha sikerül elérni, hogy London ugyanolyan bánásmódban részesítse a keleti EU-térségből érkezett munkavállalókat, mint a briteket, „akkor a válás sikerrel jár, de ebben az esetben is az Egyesült Királyság számára lesz fájdalmasabb”.

Theresa May brit miniszterelnök már több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a Brexit után is biztosítható lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése.

May ugyanakkor többször kijelentette azt is, hogy a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás – amelyen a választók többsége a kilépésre voksolt – megmutatta, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.