Idén immár 10. alkalommal rendezi meg a FIVOSZ a Fiatal Vállalkozók Hetét. A november 13-17. közötti programokról kérdezte a KamaraOnline Kovács Patrikot, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége alapító-elnökét és az országos társszervező Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Krisán Lászlót.

Kovács Patrik: Megmutatjuk, hogy a különböző generációk képesek összefogni

– Hogyan kezdődött a FIVOSZ együttműködése a BKIK-val?

– Hosszú évekre nyúlik vissza az ismeretségünk Krisán Lászlóval, Lacival, akivel már több szervezet (VOSZ, KAVOSZ) vonatkozásában volt szerencsénk együttműködni sikeres projektben – a FIVOSZ elnökeként nagyon jók a tapasztalataim. Sokan mondják, hogy Magyarországon nem összetartó a vállalkozói kör – ezt cáfolom. A FIVOSZ mindig is támogatást és bátorítást kapott különböző szervezetektől, így a kamaráktól is. Másfél éve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnökeként is dolgozom. Nagyon fontos közös feladatunk, hogy a fiatal vállalkozókat vidéken is segítsük.

Idén több olyan kezdeményezés volt a BKIK-val közösen, amelynek az volt a célja, hogy a fiatalokat közelebb vigyük a kamarához. Segítünk annak megismertetésében, hogy a kamarának milyen hasznos szolgáltatási rendszere van. A BKIK a Fiatal Vállalkozók Hetének országos társszervezője, míg a VOSZ a vidéki programok társszervezője. Ezt azért tartom fontosnak, mert a kamarának alkalma lesz több ezer fiatal vállalkozónak megmutatni, hogy képes a nyelvükön szólni.

Az alapításunk óta eltelt tíz évben a FIVOSZ speciális, az ifjúsági vállalkozás-fejlesztés területén egyedülálló eszközrendszert teremtett meg. Ugyanakkor nagy szükség van a mindennapi vállalkozói életben különböző támogatásokra, lehetőségekre, mint például a KAVOSZ Széchenyi Kártya a hitelezésben. Nagyon fontos, hogy a kamarákkal együttműködve a fiatal vállalkozók tapasztalt mentorokhoz kerülhetnek. A Fiatal Vállalkozók Hetén szeretnénk megmutatni, hogy a különböző generációk képesek összefogni. A kérdések adottak: hogyan tudjuk a magyar gazdaságot fejleszteni, erősíteni, hogyan tudunk megfelelni a kihívásoknak? Ezekre a kérdésekre mi, fiatal vállalkozók, egyedül nem tudunk választ adni. A Fiatal Vállalkozók Hetét idén a világ 171 országában egy időben rendezik meg. Ez a világ legnagyobb vállalkozás ösztönző rendezvénye.

– Miért lesz külön napja a budapesti vállalkozásoknak?

– Magyarország sajátossága a főváros-központúság, arányaiban Budapesten és környékén regisztrálták a legtöbb vállalkozást. Egyértelmű, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni ezeknek a vállalkozásoknak. A BKIK-val közös nyitónapunk azért is fontos, mert a sikerekről és a tanulságokról egyaránt beszélgetünk. Minden vállalkozó áhítja a sikert, a fiatalok most konkrét példákat kapnak az idáig vezető útról. De hallanak majd arról is, hogy a próbálkozásokból, kudarcokból mit érdemes tanulni. A sikertörténetek mellett ugyanolyan fontos, ha ugyan nem fontosabb, hogy őszintén beszéljünk a bukás tanulságairól. Minden rendezvényünknek az őszinteség a kulcsa. A FIVOSZ-ban nem kertelünk, kendőzetlenül beszélünk arról, hogy miként lehet úrrá az ember bizonyos helyzeteken, felvázoljuk, hogy vállalkozóként milyen helyzetekre kell felkészülni. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a Fiatal Vállalkozók Hetén a fővárosi rendezvényeken naponta 1500 vállalkozó fordul meg, mindannyian kíváncsiak az ismert, befutott üzletemberek praktikus tanácsaira.

Büszke vagyok rá, hogy a korábbi években ezek a hetek is inspirálták az azóta már befutott cégeket akár a divat világában, akár egy autószerelő műhely megalapításakor. A rendezvény igazi erejét abban látom, hogy a bizonytalan fiatalok bizonyosságot, új lehetőséget kapnak. Az őszinte beszéd sok esetben hiányzik az üzleti kommunikációból. Előadóink nem a cégüket fényező PR-beszédeket tartanak, hanem valódi értékeket közvetítenek. Éppen ezért tér vissza a hallgatóság soraiba egyre több fiatal évről-évre, rendre sok ismerőst köszönthetünk. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, még lehet jelentkezni a fiatalvallalkozokhete.hu honlapon.

– A november 13-ai budapesti nyitónapról már beszélt. Mi a többi nap programja?

November 14-én tartjuk a Karrier és Üzlet napját. Arról beszélgetünk majd, hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak. Komoly életutakat mutatunk be, példaképekkel lehet majd találkozni, lesz miből és kitől tanulni.

November 15-én lesz a Digitális E-volució napja. A téma: hogyan fogja megváltoztatni a digitalizáció a mindennapi privát életünket, a pénzügyeinket, a járműveinket, a közlekedést, a turizmust? Mert mindent fenekestül fel fog forgatni a technológiai fejlődés, sőt, ez már el is kezdődött. Bele kell állnunk minden újba, tudnunk kell a lehetőségeinket, de a veszélyeket szintén ismernünk kell.

November 16-án a Vállalkozz határtalanul napot a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal közösen szervezzük. Bemutatjuk, hogy a fiatal vállalkozóink számára is remek lehetőségek vannak a világban. Vendégeink lesznek a határon túli magyar ajkú fiatal vállalkozók szervezeteinek vezetői. Beszélgetünk majd arról, hogy milyen a Kárpát-medencében fiatal magyar vállalkozóként élni. Lesz még egy nagyon kedves díszvendégünk: Miss China. Xiang Yang Lisa Sanghaiból érkezik, arról mesél, hogy milyen a vállalkozói környezet Kínában. Azt is megtudjuk tőle, hogy milyen sikereket ért el a marketing világában, illetve a divatszakmában.

– Hol lesznek a budapesti, illetve a vidéki rendezvények?

– A fővárosban az Iparművészeti Múzeum a helyszín. A rendezvények délután 4-től este 9-ig tartanak, vagyis az is részt vehet rajtuk, aki dolgozik. Budapest mellett tíz nagyvárosban lesznek programjaink: Szegedtől Kecskeméten, Zalaegerszegen át Győrig várjuk az érdeklődőket. A FIVOSZ megyei vezetői maguk döntik el, hogy melyek legyenek a témák, hiszen a helyi problémákat ők ismerik a legjobban. A helyi kihívásokra pedig helyben kell megadni a válaszokat.

– Idén is odaítélik az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat és a Jövő Reménysége Díjat.

– Magyarországon a fiatal vállalkozók számára ez a legnagyobb presztízsű elismerés. A Vállalkozói Díj birtokosa egyben a FIVOSZ nagykövete lesz 2018-ban. Már eddig több tucat pályázat érkezett, jelölni november 13-ig lehet a FIVOSZ honlapján, aztán az elnökségünk dönt arról, hogy ki kapja az elismerést.

Krisán László: Olyan információkat kell adnunk, amelyek valóban érdeklik a vállalkozókat

– A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara először országos társszervezője a rendezvénynek. Miért csatlakozott a BKIK?

– A BKIK egyik legfontosabb célja, hogy új célcsoport, az újabb generációk felé is nyisson. Ennek az igénynek a felmerülése egyidős annak felismerésével, hogy a fővárosi vállalkozások nem ismerik eléggé a budapesti kamara tevékenységét. Vagyis a fiatal vállalkozóknak sincsen teljes körű információja a BKIK-ról. Így azt sem tudják, hogy számtalan hasznos, méltányolható, kedvező szolgáltatás áll rendelkezésre a kamaránál. Ezekről nem csak jó, ha tudnak a vállalkozások, de még hasznosabb, ha igénybe is veszik azokat a cégeik működtetéséhez, a rendszereik fenntartásához és fejlesztéséhez.

Az idei tavaszi kamarai választások után új stratégiai irányvonalat határoztunk meg: a BKIK munkájában komoly szerepet kell kapniuk a fiataloknak. A kamaránál nagyon komoly igény van rá, hogy elinduljunk a fiatalítás felé. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk. Személy szerint nagy figyelemmel követem az eredményeiket, a fejlődésüket. Azt gondolom, hogy kölcsönösen előnyös az együttműködésünk. A FIVOSZ-nak olyan, a fiatal közösségek felé vivő csatornái vannak, amelyek a BKIK hagyományos partnerkörében most még szűk körűen léteznek. Ebből mi tanulhatunk. Ugyanakkor a kamara komoly szakmai mentori háttérrel tudja segíteni a munkájukat, ez pedig a FIVOSZ-nak előnyös.

A BKIK-nál eleve úgy terveztük, hogy a tavasz óta tartó szervezési, átalakítási folyamatok után és közben október-novemberben érkezik el az idő, amikor beszámolunk az eredményekről. Most már a hírpiacra is kiléphetünk. Az átalakítási munka egyik legjelentősebb állomás lesz a három napos Budapesti Vállalkozói Napok rendezvénysorozatunk november 13-15. között. Ennek első napját, november 13-ra, a Fiatal Vállalkozók Hetének nyitónapjára időzítettük, és mellette a teljes hét országos társszervezői feladatait is magunkra vállaltuk.

A Budapesti Vállalkozói Napokra 23 programmal készülünk, ehhez jön hozzá a FIVOSZ-BKIK közös nap 7 programja. Ezekről már most értesülhetnek a BKIK honlapján. A kamara szakmai kompetenciája megkérdőjelezhetetlen, a tudásunkat, kapcsolatainkat kell átadni a budapesti vállalkozásoknak. A hagyományos, klasszikus, sok konferenciát felölelő kamarai rendezvények mellett a FIVOSZ-os napunk a másik célcsoport miatt kicsit lazább, oldottabb lesz. Előadóink teljesen más módon mutatják majd be a kamarai életet és gondolkodást, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. A klasszikus értékek mellett az innovatívabb, előremutatóbb, a piac számára jól fogyasztható termékekkel és programokkal jelentkezünk.

– Milyen programmal készülnek a Fiatal Vállalkozók Hete nyitónapjára?

– November 13-án nagyon komoly gazdasági, kormányzati, pénzpiaci szereplők is elfogadták a meghívásunkat. Lesz programelem, amellyel a BKIK feladatait mutatjuk be – könnyed stílusban. Beszélünk a fiatal vállalkozóknak szóló fontos pénzügy-politikai és vállalkozás-fejlesztési témákról is. Aztán lesz téma, amely a Y és Z generációval kapcsolatos kérdéseket öleli fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a családügyi államtitkárságon foglalkoznak azzal is, hogy mekkora veszélyt jelenthet az internet a fiatalokra. A mi előadónk a kiberbiztonság humán részével foglalkozik. Én már hallottam – remek előadás. Olyan előadókat is meghívtunk, akik a tévé képernyőjéről is ismert, népszerű emberek. Szily Nóra például a coachinggal foglalkozik majd. Két divatikon, két különböző generáció képviselője, Ernyey Béla és Schiffer Miklós most először tart majd közös előadást a különböző trendekről. A digitális világhoz Kasza Tibor térít majd vissza minket az organikusan fejlődő online marketing témájával. Szervezünk kerekasztal-beszélgetést, amelyen a napjaink feltörekvő celebjei beszélgetnek: Deniz és Kiss Virág, akik megvitatják, melyikük, hogyan küzdött meg problémákkal vagy akár sikerekkel. Lakatos Tibor nyitja a nagypályások sorát, amit újabb kerekasztal-beszélgetés követ: Kürti Tamás (KÜRT Akadémia), Futó Péter (Futureal-cégcsoport) és Palásti József (Fornetti alapító) gondolatindító diskurzusát hallgathatjuk meg. Pirner Alma, a rendkívül sokoldalú, élethelyzetei adottságait kihasználó vállalkozónő előadását hallgathatjuk majd meg zárásként.

Olyan rendezvényre készülünk, amelyik nagyon újszerűen vezet be a kamara világába. A budapesti vállalkozókat ugyanis érdekeltté kell tenni, hogy egyáltalán kíváncsiak legyenek a nálunk folyó munkára. Ezt csak új módszerekkel, új csatornákon át tudjuk elérni. Olyan információkat kell adnunk, ami valóban érdekli őket. Bízom benne, hogy unikális és hasznos programot tudtunk összeállítani, amely az újrastrukturált kamara nyitási szándékát pontosan tükrözi.

– Nyilván minden szereplő és Ön, a nyitónap moderátora és egyben egyik előadója is pontosan tudja, hogy nagyon kritikus közönség előtt beszélnek majd. A fiatalokat nem érdekli az üres duma.

– Így van, ezt mi is tudjuk. A fiatalok kritikusak, mást akarnak hallani, másként akarnak gondolkodni. Ugyanolyan a habitusuk, mint amilyen az enyém is. Aki nem őszinte velük, azt azonnal leírják. A kamarai munkának van olyan érzelmi aurája, amelyet csak az érez, aki szívvel-lélekkel látja el a feladatait, s nem mellékesen mindezt társadalmi munkában teszi. Ez kívülről nem látszik. Generációktól függetlenül valamennyien részesei akarunk lenni az értékteremtésben és annak átadásában. A mi feladatunk, hogy minderről ne csak a hagyományos, a kamarát már ismerő partnereinkkel kommunikáljunk. Olyan dolgokat is ki kell végre tennünk az asztalra, amiket korábban nem akartunk. Tisztán, őszintén kell beszélni, transzparensnek kell lenni, nyíltan kell megvitatni a problémákat – és nem csak az érdeklődő fiatal vállalkozókkal. Úgy látom, a fiatalok az idősebb generációknál tudatosabbak, célra törőbbek, gyorsabbak, eredmény orientáltabbak. Ettől nem megriadni kell, hanem fel kell vennünk a sebességüket. Ez nem keleti, nem déli nyitás, hanem nyitás a fiatalok és az újszerű vállalkozások felé. Ez a komplex feladat a BKIK stratégiájának markáns része.

Szerdahelyi Csaba