Indul a Nébih és a kormányhivatalok nagy nyári élelmiszer-biztonsági razziája. A hatóságok a strandok, fesztiválok büféi mellett kiemelt figyelmet szentelnek a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint az UHT tejek ellenőrzésének.

Elkezdődött a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés, július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei közösen vizsgáljá például az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeket, így a strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, valamint kiemelten figyelik az UHT tejek forgalmazását is – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint főként a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket, fesztiválokat, vásárokat, fagylalt előállítással és forgalmazással foglalkozó cégeket, az utcai vendéglátó egységeket, a büfékocsikat és a mozgó vendéglátókat ellenőrzik.

Ezek mellett kiemelt figyelemmel vizsgálják a külföldi eredetű UHT tejeket, a fagylaltokat, az előre csomagolt, fűszerezett, előkészített baromfitermékeket, a nyáron is népszerű halételeket, a sütőolajokat, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, illetve a kerámiaedényeket, és folytatódik a kistermelői élelmiszerek ellenőrzése. A hatósági szakemberek által vett mintákat minden esetben a Nébih nemzeti referencia laboratóriumaiban vizsgálják – olvasható a tájékoztatásban. (MTI)