Átadták a német Festo cég új, nagy munkahengereket előállító gyártócsarnokát, melynek beruházási költsége 4 milliárd forint és 170 új munkahelyet teremt – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Óbudán.

A Festo eddig 30 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, magyarországi munkavállalóinak száma meghaladja az ezer főt.

A kerület ingatlannal, infrastruktúrával és munkaerővel járult hozzá a bővüléshez, míg a gyártó pneumatikus eszközökkel segíti az Óbudai Egyetemen a mechatronikai képzést – erről Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere (Fidesz-KDNP) beszélt az átadási ünnepségen.

A Festo családi vállalkozás, amelynek székhelye Esslingenben van – mondta Wilfried Stoll, a cég tulajdonosa. A világ 176 országában 17 800 alkalmazottal tevékenykedik. A múlt évi árbevétele 2,45 milliárd euró volt. A németországi gyártóhelyek után a magyarországi áll nagyságban a második helyen.

Ansgar Kriwet, a Festo globális értékesítési vezetője pedig arról beszélt, hogy a cégnek 300 ezer ügyfele van világszerte, akik most már komplett eszközöket vásárolnak. Nem csak a pneumatikus elemeket, hanem a vezérlő elektronikát is szállítja a társaság, így azok egyszerűen beépíthetők a megrendelő gyártósorába. Vagyis céljuk egy-egy feladat teljes automatizálása. Jelenleg 30 ezer termék szerepel a katalógusukban.