A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Duna House Holding Nyrt. megvette a Lengyelország legjelentősebb ingatlan- és hitelközvetítő franchise hálózatát tulajdonló Metro House cégcsoportot.

A tranzakcióval a Metro House 100 százaléka a Duna House tulajdonába került. A BÉT honlapján közzétett tájékoztatás szerint a befektetett összeg egy részét 91 500 Duna House-részvénnyel egyenlítették ki, a fennmaradó részt banki hitelből finanszírozzák. A tranzakció eredményeként a Metro House többségi tulajdonosa, az MKC Investments sp. z.o.o. a Duna House három százalékos tulajdonosává vált.

A Metro House-cégcsoport 2006-ban kezdte tevékenységét Lengyelországban, jelenleg 80 irodával és több mint 600 értékesítővel működik a magyar piacnál jóval nagyobb, 38 milliós lengyel piacon. Üzleti modellje hasonlít a Duna House tevékenységéhez, vagyis a franchise hálózat mellett saját irodákat működtet és hitelközvetítési tevékenységet végez. 

A Metro House-cégcsoport konszolidált árbevétele tavaly körülbelül harmada volt a Duna House árbevételének, az eredményesség szempontjából pedig 2015 második felétől kezdett profitot termelni a közlemény szerint. A Duna House-csoport értékesítésből származó nettó árbevétele 2015-ben 24 százalékkal, 2,8 milliárd forintra emelkedett, adózott eredménye 31 százalékkal, 966 millió forintra nőtt. 

A Duna House részvényei tavaly október végén kerültek fel a BÉT terméklistájára, ám egyelőre nem kereskednek velük. A részvények nyilvános értékesítése tavaly november elején kezdődött, a társaság azonban az értékesítés felfüggesztését kérte. Ennek indoka, hogy a részvényértékesítés időszaka alatt olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely a kibocsátó egyik üzleti szegmense, a hitelközvetítés teljesítményét befolyásolhatja. A Duna House idén június végéig kapott haladékot a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelem benyújtására. (MTI)