A viharok csaknem 1,5 milliárd forint kárt okoztak a biztosított lakossági ingatlanokban májusban, a kárbejelentések száma megközelítette a 23 ezret.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) előzetes adatai szerint a legtöbb, 14 318 esetben vihar, felhőszakadás és a jégeső miatt fordultak a lakosok a biztosítókhoz májusban. A lakosság által becsült, illetve a biztosítók által már felmért károk értéke meghaladja a 777 millió forintot. Nagyon sok, csaknem 8300 villámcsapás okozta kárt jelentettek májusban, ezek értéke megközelítette a 691 millió forintot. 

A Mabisz hangsúlyozta: feltűnő, hogy a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett károk jelentős túlsúlyban voltak az elsődleges hatás okozta károkhoz képest. A villámok az elektromos rendszerekben, illetve elektronikai készülékekben több mint hétezer esetben okoztak kárt. A közvetlen villámcsapások több mint 1100 esetben okoztak sérüléseket az ingatlanokban. Az előbbi miatt csaknem 600 millió, az utóbbi miatt több mint 92 millió forintot fizettek ki.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem számítanak rendkívüli eseménynek a hirtelen lecsapó, viszonylag rövid ideig tartó, de annál intenzívebb viharok Magyarországon az évnek ebben a periódusában. A nyár hagyományosan a leginkább kárveszélyes időszak. Az elmúlt öt évben évente átlagosan csaknem 115 ezer káreset történt május eleje és augusztus vége között a biztosított ingatlanokban, az éves átlagos kárérték csaknem 7,5 milliárd forint volt – ismertette a Mabisz. (MTI)