Gabona Világfórumot rendez Oroszország, amelyen a talajerő romlását, a gabonatermesztés- és nemesítés legfrissebb eredményeit és a világélelmezés kérdéseit is megvitatják.

Az orosz agrárminisztérium közleménye szerint a II. Gabona Világfórum ez év november 18-19-én kerül megrendezésre az oroszországi Szocsiban – írja az agroinform.hu.

A rendezvényre a világ több mint 50 országából mintegy 2500 szakembert – köztük minisztériumi irányítókat és gyakorlati szakembereket – várnak.

A részvevők megvitatják a világélelmezés fő kérdéseit, figyelembe véve az egy lakosra jutó termőföld folyamatos zsugorodását és a talajerő romlását. Ezen túlmenően információkat és tapasztalatokat cserélnek a gabonatermesztés tökéletesítési lehetőségeiről, a gabonafélék nemesítésének legfrissebb eredményeiről, az alkalmazott legújabb agrotechnikai módszerekről, valamint az e téren folytatandó nemzetközi együttműködésről.

Szovjet időkben a hasonló (még nem világfórumnak nevezett) rendezvényeket hagyományosan Odesszában tartották, most viszont az oroszok, tekintettel arra, hogy az első helyre léptek elő a világ gabonaexportjában, nem engedik ki a kezükből a kezdeményezést.

Az oroszok mellett a világfórum főszereplői az amerikaiak lesznek.

Magyarország évi gabonatermése a legnagyobb gabonatermesztő országokhoz (Oroszország, USA, Argentína, Kína, Ausztrália, Kanada és az egyre jobban előretörő Dél-Afrikai Köztársaság) viszonyítva meglehetősen szerény, bár az egy lakosra jutó 1,5 tonnás mennyiséget tekintve néhányat megelőzünk közülük.

Gabonából rendszeresen 2-5 millió tonna felesleget termel Magyarország, amelyet – az éhező és alultáplált emberek számának növekedése ellenére – egyre nehezebb értékesíteni.