Csaknem ötven ötvösművész ékszereit, plasztikáit és érméit vonultatja fel a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriában szerda este megnyílt XI. Ötvösművészeti Biennále.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a kétévente megrendezett seregszemlén „nemcsak az ötvösművészet dicsérni jövünk össze, hanem a kultúra folyamatosságában részt venni is”. Fekete György beszédében a kultúra és a művészet generációról generációra való továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, valamint kiemelte a mostanihoz hasonló biennálék, bemutatók szerepét a kultúra közvetítésében.

Mint mondta: ezek a tárlatok utalnak arra a múltra, amelyből egy nemzet tudásanyaga született és benne élnek a jelenben, mert mai kívánságokat elégítenek ki. Fekete György megköszönte továbbá, hogy a Klebersberg Kultúrkúria minden alkalommal a bemutató mellé áll, felkarolja, és kétévente megrendezi azt. Mint mondta, kevés hasonló intézményi példa van az ilyen helytállásra Budapesten. 

Az elnök mindezeken túl az egyetemi oktatás fontosságát is hangsúlyozta és kérte a kiállító művészeket, hogy képezzék tovább magukat oktatóvá, hogy a jövő generációinak megfelelő tanárai legyenek és az eddig felhalmozott komoly, szakmai tudás ne vesszen el.

A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Molnár Éva vehette át, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját pedig Rozsnyai Béla kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Oláh Sándor vehette át, míg az ötvösművészet meghatározó, Szent Eligius-díjat idén megosztva két művész, Koburger Zsolt és Sisa József kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztály által szervezett kiállítást hatodik alkalommal rendezték meg a Kultúrkúriában. (MTI)