A nagyszabású infrastrukturális beruházásokra vonatkozó sürgősségi rendeletet fogadott el szerdai ülésén a román kormány. Az intézkedés nyomán felgyorsulhat a projektek kivitelezése.

Dacian Cioloş miniszterelnök a kabinet ülése előtt úgy nyilatkozott: az 1991/50-es számú törvényt módosító rendelet nyomán felgyorsítják a beruházásokhoz szükséges – például környezetvédelmi – engedélyek kibocsátási idejét, ugyanakkor meghosszabbítják a jóváhagyások érvényességi periódusát.

Erre azért van szükség, mert a kivitelezés gyakran az engedélyek érvényességi idejének lejárása miatt késik. Ilyen esetben ismét igényelni kell a jóváhagyást, emiatt pedig teljesen át kell szervezni a munkafolyamatot – írja a kronika.ro.

Cioloş azt is elmondta: noha a nagyszabású projektekre szánt költségvetést évente utalják ki, a rendelettel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kivitelező előleget kaphasson, így több évre előre lehet tervezni.

Pontosítani fogják, miként vonható ki egy földterület a mezőgazdasági körforgásból, ha például egy autópálya nyomvonala áthalad a területen, illetve azt is tisztázzák, hogy amennyiben ugyanazon tulajdonoshoz tartozó földterületet szelnek ketté egy úttal, hogyan oldják meg a két rész közötti átjárást.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: olyan eszközt bocsátanak ezzel Dan Costescu közlekedésügyi tárcavezető rendelkezésére, amellyel felgyorsíthatja a beruházások kivitelezését. Hozzátette: számít ugyanakkor az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság átszervezésére, reformjára is.

A kormányülés után Dan Costescu arról számolt be, hogy mintegy hat hónappal, de bizonyos esetekben akár két évvel is lerövidülhet egy nagyszabású infrastrukturális projekt megvalósítása az intézkedésnek köszönhetően.