A végéhez közeledik a lakásvadászati szezon. Sokan a Facebookon próbálnak albérletet találni a nagyobb erdélyi és partiumi egyetemi központokban.

A kisebb városokban az is emeli az árakat, hogy nagyobb lett a kereslet, mint a kínálat. Szintén változás a lakásvadászatban, hogy ma már a baráti-családi kapcsolatok, illetve az ingatlanközvetítők mellett egyre nagyobb szerep jut a közösségi oldalaknak.

Kolozsváron félóránként változik az ingatlanpiac, de a kereslet még mindig nem múlta felül a kínálatot – összegezte a Krónika megkeresésére Bónis Endre.

A kolozsvári Reform Ingatlanközvetítő ügyvezetője rámutatott: még mindig vannak kiadó lakások, de azt javasolják azoknak, akik bérleményt keresnek, hogy foglalóval a zsebükben induljanak lakásvadászatra. A tapasztalat az, hogy amint kilépnek a lakásból, félóra múlva már ott kopog a következő érdeklődő.

Évente befut 4-5 ezer külföldi hallgató, akik könnyedén kifizetnek havi 500 eurót az albérletért, de az elvárásaik is sokkal nagyobbak: az egyetem közelében keresnek bútorozott, korszerűen felszerelt, új lakást.

Az átlagárak tavalyhoz képest nem növekedtek, Kolozsvár még mindig a legdrágább. Egy garzonért átlag 180–280 eurót kérnek, egy kétszobás lakás 200–300 euróba kerül, míg a háromszobást 400 euróért lehet kibérelni.

Marosvásárhelyen, Zilahon vagy Gyulafehérváron jóval kisebb kereslet, ez az árakat is szabályozza.