Elindult az Ericsson budapesti innovációs garázsának első projektje, amely során a sportteljesítményt mérő intelligens eszközökkel szerelnek fel egy fallabda pályát.

Az Ericsson a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) közös projektjéről kiadott közlemény szerint a Smart Squash elnevezésű projektben különböző érzékelőket és adatbemeneteket telepítenek a fallabda szobába, amelyek egy felhőalapú elemző rendszer, a SmartActive SquashT intelligens fallabda környezet részeit alkotják. 

A fejlesztéssel a fallabda élményének, a játékosok erőnlétének és hatékonyságának növelését, valamint az edzések szórakoztatóbbá tételét szeretnék elérni. A próba pályát a budapesti Gold Center Oktatási és Sportközpontban építik ki. Az alkalmazást más sportágak esetében is lehet majd használni – áll a tájékoztatásban.

Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési központjának vezetője a közleményben kifejti: egy olyan integrált, felhőalapú sportanalitikai szolgáltatást fejlesztettek ki, amely valós időben tudja feldolgozni a fallabdázás során keletkező, sokrétű adatokat. A szolgáltatás segíti a játékosokat és az edzőket, ugyanakkor interaktív, játékos tevékenységgé varázsolja a sportot, akár hobbi játékosokról, esetleg profi meccsekről legyen szó – mondta.

Az Ericsson tavaly jelentette be, hogy nyitott innovációs teret, „garázst” nyit budapesti kutatás-fejlesztési központjában, ahol a mobil szolgáltatók, a vállalkozások, a fejlesztők, az egyetemek és a végfelhasználók működhetnek együtt a technológiai fejlesztéseken. (MTI)