Az innovátorok térnyerése miatt bevételcsökkenéssel kénytelenek számolni a pénzügyi vállalatok. A PwC szerint a válaszlépés a fintech területen már létező együttműködések bővítése lesz.

A nemzetközi bankok, biztosítók és befektetéskezelők nagy többsége birkózik az innovációval. Egyre jobban félnek attól, hogy bevételkiesést szenvednek el az önálló fintech cégek miatt- derül ki a PwC tanulmányából, amely 1300 interjúalany megkérdezésével készült.

A válaszadó pénzügyi szolgáltatók 88 százaléka valódi fenyegetésként tekint rájuk. 2016-ban 83 százalék volt ez az arány. Úgy vélik, hogy átlagosan bevételeik 24 százaléka is kockán foroghat  – írja a computerworld.hu.

Magyarországon hasonló eredmény született: a hazai bankok elsősorban fenyegetésként élik meg a fintech cégek térnyerését, azonban egyre több az együttműködésre nyitott pénzintézet.

Ezek a fintechekkel együttműködve, azok dinamikusságából tanulva igyekeznek jobb szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek. A megkérdezettek 72 százaléka a lakossági bankolást tartja a hazai piacon leginkább fintechek által érintett területnek.

– A fintech cégekkel való együttműködés – és tágabb értelemben az innováció – nem arról szól, hogy csatlakozzunk a legújabb divatirányzathoz, hanem arról, hogy találjuk meg a legjobb, leghatékonyabb módszert üzleti stratégiánk megvalósítására – fogalmazott Osztovits Ádám.

A PwC Magyarország üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere szerint azok a költségek és frusztrációk, amelyekkel az ügyfelek a bankjukkal, biztosítójukkal vagy alapkezelőjükkel való kapcsolattartás során gyakran találkoznak, remélhetőleg csökkenni fognak.