Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion, valamint a Fiedler Capital összesen 500 ezer eurós befektetést biztosítanak az online csalásmegelőzéssel foglalkozó SEON Technologies részére. A bevont tőke segítségével újabb piacok és iparágak felé nyithat a magyar startup.

Becslések szerint az online bűnözéssel kapcsolatos károk éves szinten a hatezer milliárd dollárt is elérhetik 2021-re. A szakértők jóslata szerint a vállalatok 2017 és 2021 között több mint egymilliárd dollárt költenek majd kiberbiztonsági szolgáltatásokra, hogy ellensúlyozzák a növekvő fenyegetéseket. Nem kérdéses, hogy az online csalások megelőzése egyaránt központi téma lesz a kis- és nagyméretű vállalatok működtetésében is.

A trendeket korán felismerve alapította a SEON-t két fiatal vállalkozó, Kádár Tamás és Jendruszák Bence. A startup által kifejlesztett rendszer ‘Machine Learning’-et alkalmazva szűri ki a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakciók során. Ezzel a megoldással képesek fokozni a biztonságos működését a bankoknak, légitársaságoknak, webshopoknak, fogadóirodáknak, illetve minden olyan vállalatnak, ahol online tranzakció történik.

A SEON által nyújtott megoldás egyedülálló a piacon, hiszen a versenytársaikkal ellentétben a rendszer nem egy „fekete doboz” megoldást nyújt, hanem teljesen átlátható képet ad arról, hogy a vizsgált felhasználók miért kapták az adott kockázati besorolást. A befektetés segítségével még nagyobb piacra koncentrálhat a vállalkozás, előnyt szerezhet amerikai központú konkurenseivel szemben.

A vállalatok jövőbeni boldogulásának és gazdasági növekedésének kulcstényezőjévé válik a digitális biztonság, illetve a PSD2 szabályozás kapcsán lényegesen megnőtt a kiberbiztonsági szolgáltatások jelentősége. A SEON egy éves fennállása során több nagy nemzetközi ügyfelet is szerzett, folyamatosan bővítette csapatát.

Ennek is köszönhető, hogy a korábbi befektetők mellett, a PortfoLion 2017-ben felállított OTP Digitális Kockázati Tőkealap első befektetésének célpontja a kiberbiztonsággal foglalkozó startup lett. A PortfoLion és a SEON együttműködésével vállalatok ezrei teremthetnek biztonságos környezetet ügyfeleik számára mindössze néhány kattintással.

A PortfoLion által kezelt OTP Digitális Kockázati Tőkealap elsődleges befektetési célpontjai olyan korai fázisú, fintech és digitális technológiával foglalkozó startupok a CEE régióban, amelyek már elérték a „product-market fitet” és az üzleti modell validálásához, valamint a termék-és üzletfejlesztéshez keresnek forrást, nagyságrendileg 100 ezer és 1 millió euró közötti összegben.

Az alap az OTP-csoport digitális stratégiáját támogatva 2017-ben jött létre, célja, hogy olyan jelentős növekedési potenciállal bíró digitális technológiai projektekben szerezzen kisebbségi üzletrészt (akár társbefektetőként), amelyek néhány év alatt az európai pénzügyi szektor digitális transzformációjának jelentős szereplőivé válhatnak. A befektetési területek közé tartoznak az e-commerce, blockchain, big data, IT-infrastruktúra, pénzügyi szoftver, mesterséges intelligencia és machine learning megoldások.

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2010-ben kezdte meg működését az OTP-csoport tagjaként. Az általa kezelt immáron négy tőkealapon keresztül széles spektrumon vállal partneri szerepet a vállalatok növekedési és terjeszkedési kihívásaiban. A kiválasztott vállalkozásokat a rendelkezésre bocsátott tőke mellett szakmai tudással, iparági kapcsolatrendszerrel, valamint a bankcsoport által biztosított lehetőségekkel és 9 országra kiterjedő régiós hálózattal támogatja.

A befektetés harmadik szereplője, a Fiedler Capital a CEE és a Balti régióból induló, jelentős nemzetközi növekedési potenciállal rendelkező technológiai startupoknak biztosít tőkebefektetéseket. A cég az ún. Pre-seed és Seed fázisokban fektet be, és leginkább a nemzetközi piacra lépési stratégia, továbbá a későbbi körös nemzetközi tőkebefektetők bevonásában segíti a portfóliócégeket. Befektetési fókuszuk iparágtól független, elsősorban felhő alapú szoftvert fejlesztő B2B üzleti modellt alkalmazó startupokat támogatnak.