Az Európai Beruházási Bank félmilliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak az uniós programok megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására.

A hitelszerződést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke írta alá hétfőn, Budapesten.

Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy 500 millió euró összegű hitelszerződést az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva. A 2014-2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára, további négy uniós program megvalósításához kapcsolódó beruházások támogatására. A hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerződések révén veheti igénybe hazánk. A hétfőn aláírt első hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, ezt az összeget 3 éven belül használhatjuk fel az uniós projektek társfinanszírozására.

Az EIB hitelkerete a 2014-2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását fogja biztosítani.

Az NGM közleménye szerint a hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzá fog járulni

  • a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez,
  • munkahelyteremtő beruházások támogatásához a szabad vállalkozási zónákban,
  • ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezős iparterületek megújításához,
  • turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé,
  • lehetőséget teremt az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre kiemelten a városi területeken, valamint a gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre,
  • elősegíti a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő-piaci integrációját, romák foglalkoztatásba ágyazott képzését, ifjúsági programok támogatását, továbbá gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztését.