Az idén a csomagforgalom 20 százalékkal növekedhet a tavalyi mennyiséghez képest. A Magyar Posta átszervezésekkel és beruházásokkal készül a karácsonyi roham kezelésére. EU-n kívüli rendelésnél érdemes a vámelőírásokra is tekintettel lenni.

Felkészült a karácsonyi csomagforgalomra a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője elmondta, az utolsó negyedévben érkezik az éves forgalom majdnem 40 százaléka. Ebben az időszakban fokozott a készültség minden logisztikai cégnél és futárcégnél, a postánál is. A munkaerőt átcsoportosítják és toboroznak, de segítségükre van egy egymilliárd forintos fejlesztés, az október elsejétől működő automata csomagfeldolgozó is. A kézbesítésnél pedig adminisztrációs egyszerűsítésekkel növelik a hatékonyságot.

A posta tájékoztatása szerint az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években, a posta tavaly több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, idén pedig az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el.

Leopold Róbert, az adóhivatal vám- és jövedéki szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. 22 euró és 150 euró között csak az általános forgalmi adót kell megfizetni, míg 150 euró felett már áfát és vámot is. Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell. A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, efölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni. Az EU-n belül rendelt csomagoknál nincs sem vám, se adófizetési kötelezettség.

(Forrás: MTI)