Felfüggesztették a Baross Gábor Újraiparosítási Program forgóeszközhitel alprogramját a keret kimerülése miatt; a döntés a konstrukció másik két területét a beruházási és a zöld hitelt nem érinti – közölte az EXIM Magyarország.

A február 1-jével indult hitelprogram keretében az energiaválságnak leginkább kitett magyar vállalatok kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt igényelhetnek.

Az elmúlt közel egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az ügynökséghez, illetve refinanszírozó partnereihez; a forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők csak ebből mintegy 700 milliárd forint értékben adtak le igényt – tájékoztattak.

Jelezték azt is, hogy az eddigi igényléseket beérkezési sorrendben bírálják el, a támogatási döntéseket március 5-ig hozzák meg.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta: számítottak arra, hogy a forgóeszközhitelt fogja igényelni a legtöbb vállalkozás. Azt is hozzátette, hogy a beruházási hitel kerete is kimerülőben van, azonban ez utóbbira még lehet igényt benyújtani.

A hitelcsomagot összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással. A hitelt az év végéig vagy a keret kimerüléséig lehet igényelni.

A Magyar Bankszövetség a 700 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretének növelését javasolja a kormánynak a nagy vállalati hiteligényre és a gazdasági hatások optimalizálására hivatkozva.

A szövetség szerint a kormány által az év elején bejelentett hitelprogram hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez, „céljában, módszerében is átütő hatású”.

Rámutattak: a szektor rekordgyorsasággal, mintegy két hét alatt készült fel a programban való részvételre; a bankok már az indulást követő néhány nap elteltével a meghirdetett keretet meghaladó igényről számoltak be.

A magas inflációs környezet a vállalati hitelfelvételt ellehetetleníti, hiszen az azonnal megjelenő kamatterhek meghaladják a beruházási és a kereskedelmi tevékenységek nyereségtartamát – áll a Bankszövetség közleményében, amely szerint ezért a gazdasági és hitelezési aktivitás fenntartásához és növeléséhez is új típusú kormányzati támogatásokra van szükség, ami lehet kamattámogatás, hitelezési forrás-biztosítás és e kettő kombinációja a közvetítő pénzintézetek számára.

A Bankszövetség a keret kibővítésén túl olyan allokációs módszertan kialakítását is szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás előre tervezhetőségét, valamint „a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását”.

(Forrás: MTI)