Közel 3 ezer pályázat érkezett a National Geographic magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésben szervezett fotópályázatra.

Varázslatos őszi erdő a Bükk-fennsíkon, mesebeli téli este Sümeg váránál, vízi fitneszedzés Budapesten, falusi pihenés Mándokon – ezeket a pillanatokat is megörökítették a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt képek készítői a National Geographic magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésben szervezett fotópályázaton.

A „Fedezd fel! – Éld át! – Fotózd le!” című pályázat célja volt, hogy a résztvevők képekben meséljenek Magyarország sokszínűségéről, tájairól, településeiről, az itt élőkről – és természetesen saját magukról.

A kiírásra 930 résztvevő pályázott közel 3 ezer fényképpel. A győztes fotók elismerésképpen bekerültek a National Geographic szeptemberi kiadásába, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi úti célokat népszerűsítő kampányába is.

Az MTÜ integrált kommunikációs kampányt indított 2017. június közepén, amelyben az ügynökség hazai úti célokat, kulturális és természeti értékeket mutatott be és népszerűsített. Az országos szemléletformáló kampány célja az volt, hogy belföldi utazásra inspirálja az utazni vágyókat.

Az ügynökség azért csatlakozott partnerként a National Geographic magazin által meghirdetett fotópályázathoz, hogy a célközönséget is bevonva közelebb hozza az embereket Magyarország legkülönlegesebb tájaihoz, természeti és épített kincseihez.

A fotópályázat résztvevői két kategóriában adhatták be munkájukat július 11. és augusztus 15. között. A „Magyarország mozgásban” kategóriába mobileszközzel készült képeket vártak a kiírók. Olyan élményfotókat, szelfiket, amelyek, felejthetetlen hazai helyekről, emlékezetes pillanatokról, ország-világgal megosztani vágyott emlékekről készültek. Ebbe a kategóriába 1492 fényképet küldtek be.

A „Magyarország Tablója” című kategóriába hazánk felfedezésre váró kincseiről, turisztikai szempontból is izgalmas, festői régióiról, településeiről, látnivalóiról kellett a résztvevőknek fényképeket beküldeniük, amire 1436 fotó érkezett.

A beküldött munkákat a következő tagokból álló szakmai zsűri bírálta el: Ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország főszerkesztője; dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója; Pályi Zsófia fotóriporter; Ladányi Tamás, asztrofotográfus és Potyó Imre, környezetkutató, természetfotográfus.

Ladányi Tamás asztrofotográfus a bírálat után elmondta: „A beérkezett pályaművek mennyiségét és minőségét tekintve a verseny maximálisan elérte a célját; kaptunk képeket az utca emberétől és elismert fotográfusoktól is. A közel háromezer fotó széles vertikumot jelentett a zsűri számára, így mindkét kategóriából azokat a képeket tudtuk kiválasztani, amelyek méltán képviselik a verseny rangját.”

(A KamaraOnline munkatársai is jártak szép helyeken, igaz, mi nem pályáztunk. Fotónk az alsópetényi Prónay-kastélynál készült.)