Mindössze hat év alatt a korábbi felére csökkent a cigaretták forgalma Magyarországon. A visszaesés oka nem a feketekereskedelem erősödése, mivel becslések szerint az is visszaszorulóban van, hanem a cigarettánál jóval olcsóbb vágott dohány térnyerése, amelyből a dohányosok maguknak készítenek füstölni valót.

Kevesebb mint felére esett a „gyári cigaretta” fogyasztása Magyarországon 2009-hez képest – írta a KPMG adótanácsadó cég tanulmányára hivatkozva a Népszabadság. Eszerint míg 2009-ben még 15,5 milliárd szál fogyott hazánkban, addig hat évvel később, tavaly mindössze 7,49 milliárd szál. A tanulmány szerint további csökkenés nem várható.

A gyári cigarettaforgalom visszaesése azonban nem azt jelenti, hogy az érintettek fele leszokott volna a dohányzásról, hanem hogy (a NAV adatai szerint) alaposan megugrott a tekerős vágott dohány fogyasztása, mivel jóval olcsóbb, mint a kész cigaretta. A feketekereskedelem viszont úgy tűnik, visszaszorulóban – míg 2013-ban megduplázódott az aránya (8,8 százalékra), 2015-re már csak 7,1 százalékos részarányt képviselt a csempészcigi. A KPMG tanulmánya összességében 530 millió szálra becsülte a Magyarországra érkező feketeáru mennyiségét.