Kevesebb mint a felére csökkent a munkaügyi perek száma a tíz évvel korábbihoz képest. A 2012-ben, az új munka törvénykönyvvel életbe lépett szabályok lényegesen csökkentették a munkavállalók érdekeltségét a pereskedésben.

2014-ben mindössze 14 ezer munkaügyi per indult Magyarországon, míg tíz évvel korábban még 29 ezer, ami a nyugat-európai országokhoz képest már akkor is alacsonynak számított – írja szerdai számában a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó Kéri Ádám, a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda munkajogi üzletágvezető ügyvédje elmondta: „a munkaügyi perek számának csökkentése, kimondottan kormányzati cél volt, amelyet 2011-ben a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó Magyar Munka Terve nevű programban fogalmaztak meg”.

A szakértő szerint a felmondási tilalmak rendszere, illetve a nagyszámú és elhúzódó munkaügyi perek a munkáltatónak túlzott és indokolatlan tehernövekedést okoztak. A 2012 közepén életbe lépett munka törvénykönyvben lényegesen csökkentették a munkavállalók érdekeltségét a pereskedésben – mondja Kéri Ádám. Többek között azzal, hogy a jogellenes felmondásnál, nyertes per esetében, a dolgozók ezentúl már csak 12 havi elmaradt keresetüket kaphatják meg – hangsúlyozta.