Egy év alatt 68,2 milliárdról 30 milliárd forintra csökkent a földgáz- és áramcégeknél nyilvántartott tartozások összege. Az elmaradásban lévő fogyasztók száma 180 ezer fővel zsugorodott tavaly június óta.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a tavaly júniusi 38,8 milliárd forintról 12,2 milliárdra zuhant a lakosság földgázszolgáltatók felé nyilvántartott, lejárt tartozása egy év alatt, és a hivatal nyilvántartásából arra lehet következtetni, hogy a nyár közepére sokaknak sikerült rendezniük a télen felhalmozott tartozásukat – írja a Magyar Idők.

A 2015-ös és az idei első fél év adatait összehasonlítva a lap szerint kiderült az is, hogy a tartozók száma egy év alatt százezerrel csökkent: 2016 júliusát már csak 458 ezren kezdték földgázdíjhátralékkal, míg tavaly nyár közepén még 562 ezer lakossági fogyasztó tartozott a gázszolgáltatójának. 

A villamosenergia-szolgáltatóknak 923 ezren tartoznak, 73 ezerrel kevesebben, mint az év elején. Tavaly június végén még 1,57 millió lejárt kintlevőséggel rendelkező felhasználót tartottak nyilván, és akkor még 29,3 milliárd forint volt a tartozásállomány, ami egy év alatt 17,7 milliárd forintra mérséklődött.

A lap megjegyzi: az állami rezsicsökkentés mérséklő hatással volt a tartozók számára és a tartozás volumenére is, mert amíg a programot megelőző év, 2012 nyarán még nagyjából hárommillió kifizetetlen energiaszámlát tartott nyilván a hivatal, addig 2015 első fél évének végére 1,8 millióra apadt a tartozók száma. A tartozás összege 2013-ban meghaladta a 140 milliárd forintot, tavalyra pedig megfeleződött.