A vendégéjszakák száma alapján a külföldiek körében nőtt, a magyarok körében csökkent a Balaton népszerűsége augusztusban – derül ki a KSH friss jelentéséből.

2017. augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 15 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országos szinten 12 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban – áll a KSH szerdán megjelent gyorsjelentésében.

2017. augusztusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 3,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,8 százalékkal (2 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom a közösségi szálláshelyek kivételével mindegyik szállástípusban nőtt. Az összes külföldivendég-éjszaka felét realizáló Budapesten 1,9 százalékos volt a bővülés. A Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 1,9, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,3 százalékkal bővült, és megközelítette a 2,4 milliót. A Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

  • A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt.
  • A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 15 százalékkal (56 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 16 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 13 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 20 százalékkal, a belföldi 12 százalékkal bővült. Miközben a vendégéjszakákból 46 százalékkal részesedtek, a teljes szállásdíjbevétel 55 százaléka származott a külföldi vendégektől.

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 2,3 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg, mint egy évvel korábban.

Szálláshelyek, szobák száma

2017. augusztus 31-én hazánkban az előző év azonos időpontjához közel hasonló számú, 3375 kereskedelmi szálláshely működött. A kiadható szobák száma kismértékben nőtt, és megközelítette a 99 ezret.