Nagyjából a felére csökkent a számlatartozások összege 2012 vége és 2016 vége között Magyarországon. Négy év alatt negyven százalékkal mérséklődött a késve fizetők és harminc százalékkal a kikapcsolt fogyasztók száma.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016 decemberében összesen 1,8 millió be nem fizetett számlát tartott nyilván. A késedelmek közül csak a 30 napon túliak tekinthetők fizetésképtelenségnek betudható díjhátraléknak, az annál kevesebb ideje fennálló kintlévőségek oka inkább a fogyasztó feledékenysége; ebbe a kategóriába tartozik több mint 780 ezer számla – írja a Magyar Idők.

Bár a négyéves periódust tekintve jelentősen csökkent a be nem fizetett számlák száma és a tartozás összesített állománya, a kétéves összehasonlításban megtorpanás látszik. A 2014. év végi adatokkal egybevetve a befizetetlen számlák száma mind a villamos energia, mind a földgáz kategóriában nőtt, ugyanakkor látványosan folytatódott a távhőkintlévőségek állományának csökkenése, ami – tekintve a szolgáltatás elterjedtségét – arányaiban jelentősebb, mint a két másik területen tapasztalható emelkedés. (MTI)