Ismét meghirdette a Pápai Hús vagyonát a cég felszámolója, ám míg eddig kizárólag egyben adta volna el a húsipari cég ingatlanait és eszközeit, most egy tucat részre bontotta és akár külön-külön is meg lehet venni az egyes elemeket. Az összesített irányár is jelentősen csökkent.

Egy tucat pályázatot írt ki a Pápai Hús vagyonára a húsipari céget felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A tenderek három társaság ingatlanait és különféle eszközeit érintik: a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft. mellett a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápa-Ser Kft. vagyonát. Ezeket eddig egyben kívánta eladni a felszámoló, ám sem az év eleji pályázaton 4,5 milliárd forintért, sem a tavaszi meghirdetés alkalmával 3,6 milliárd forintos irányáron nem volt vevő a csomagra.

A mostanáig egyben kínált több tucat vagyonelemet ezúttal tizenkét különálló pályázatba rendezve hirdette meg a felszámoló, az érdeklődők ezekből szemezgethetnek a Pápai Hús vagyonából. A legolcsóbb tétel irányára csupán ötmillió forint, ennyiért egy ötezer négyzetméteres üres telket lehet venni Pápán, míg a legdrágább az ugyancsak pápai központi telephely a komplett berendezéssel, valamint a különféle védjegyek és márkanevek. Utóbbi csomagért 1,27 milliárd forintot kér a felszámoló.

Új gazdára vár még többek között a nyárádi (380 millió forint), a mátyusházi (50 millió forint), a Harta Bojár Majorban található (240 millió forint), a csátaljai (120 millió forint) és a tataházai (100 millió forint) sertéstelep, továbbá a jánossomorjai vágóhíd és húsüzem (100 millió forint), amelyet hosszú távú bérleti szerződés alapján a Mészáros Hús Kft. bérel és működtet), valamint üzlethelyiségek és beépítetlen földterületek. Az ajánlatokat július 22. és augusztus 8. között lehet benyújtani. A tucatnyi vagyonelem irányára összesen 2,55 milliárd forint, vagyis a legutóbbi meghirdetéshez képest egymilliárd forintot engedett a felszámoló.

A Pápai Hús elődjét jelentő vágóhidat több mint száz évvel ezelőtt, 1913-ban adták át, majd 150 gazda részvételével 1931-ben megalakult a Dunántúli Hússertés Kiviteli Rt. Ebből a cégből nőtt ki az a társaság, amely az 1949-es államosítás során a Pápai Húsipari Vállalat nevet kapta. Az állami vállalat 1992-ben alakult újra részvénytársasággá, majd rá egy évre privatizálták a társaságot. Tíz év sikeres működés után a céget a Carnex vette át, ám a csoport 2006-ban csődbe ment és ez magával rántotta a Pápai Húst is.

A társaság eszközeit, így magát a pápai húsüzemet is 2009-ben vásárolta meg a menedzsment és a pápai önkormányzat alapította a Pápai Hús 1913 Kft., a vásárláshoz és a húsüzem működtetéséhez az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosított ötmilliárd forint hitelt. A gazdasági válság elmélyülése, a piacok beszűkülése, a kereslet csökkenése azonban hamar ellehetetlenítette a gyár működését, a Pápai Hús nem tudta törleszteni hitelét és 2012 végén ismét elindult a felszámolás. A gyár ekkor került át teljesen önkormányzati tulajdonba: a város az államtól másfélmilliárd forint segítséget, az agrártárcától pedig további 400 millió forint támogatást kapott a Pápai Hús megmentésére.

A pénzügyi segítséget azonban nagyészt felemésztette a korában felhalmozott tartozások rendezése, a működés átszervezésére, a termelés finanszírozására nem maradt forrása az önkormányzatnak, miközben a Pápai Hús 2013-at is kétmilliárd forintot meghaladó veszteséggel zárta. A társaság még abban az évben csődöt jelentett, amely egyezséggel zárult, a hitelezők lemondtak követeléseik feléről, amely több milliárd forint elengedését jelentette. Az is újabb mentőövet dobott a Pápai Húsnak: az MFB ezőttal 4,2 milliárd forint hitelt biztosított a vállalatnak adósságai átstrukturálásához és működésének finanszírozásához.

Az elmúlt években összesen közel 11 milliárd forint állami forrással kisegített Pápai Hús azonban megint csak lélegzetvételnyi haladékot kapott. A Magyarországgal szemben 2014-ben bevezett orosz húsimport tilalom, majd 2015-ben az uniós szankciókra válaszul az élelmiszer behozatal korlátozása újra nehéz helyzetbe hozta a társaságot. Ugyan Kína tavaly ősszel engedélyezte a Pápai Húsnak – és a Pick Szeged Zrt.-nek – sertéshús és –húskészítmények exportját a távol-keleti országba, a cégen ez már nem segített, a vállalat ismét csődbe ment és tavaly novemberben elindult a felszámolása. A Pápai Hús jelenleg is termel, a cég mintegy 800 főt foglalkoztat.