A Cargilltól átvett fél tucat létesítménnyel tízre növelte telephelyei számát a mezőgazdasági integrátor hálózatot építő Bige Holding.

A Bige Holding cégcsoporthoz tartozó Nitrogénművek Zrt. megvásárolta a Cargill Magyarország Zrt. hat telephelyét, amelyből három Somogy megyében (Barcs, Nagyatád, Kiskorpád), kettő Tolna megyében (Hőgyészen és Nagydorogon), míg egy Békés megyében (Nagykamaráson) található – közölte a vállalat. 

A tranzakcióval a cégcsoport magyarországi telephelyeinek száma tízre bővült. A Bige Holdinghoz tartozó NZRT-Trade Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (Nagykálló), Békésben (Sarkadon), Bács-Kiskun megyében (Bátmonostor), mígf a Nádudvari Agrokémiai Kft. Hajdú-Biharban (Nádudvar) üzemeltet telephelyet.

A Nitrogénművek nem csak itthon terjeszkedik. Export piaci fejlődése részeként a romániai leányvállalata is vásárolt a közelmúltban Romániában, Temes megyében két telephelyet. A Bige Holding a közeljövőben további telephelyek vásárlását tervezi a belföldi és export piacain egyaránt.

A Bige Holding 2013 őszén akarta megvásárolni a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor vállalkozást, a KITE Zrt.-t. A társaság azonban végül – eg fordulatokkal teli történet keretében – az OTP érdekeltségébe, a bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor befolyása alá került. (Csányi később, 2015-ben a “nevére vette” a vállalkozást.) A kudarc nem szegte kedvét a Bige Holdingnak, amely ezután elindította és kiépítette a növénytermesztőket kiszolgáló saját integrátori rendszerét.

Az alapokat a Nitrogénművek műtrágyagyártó kapacitása, valamint a 2009 óta működő Genezis szaktanácsadói és kereskedelmi hálózat jelentette. Az integrátori tevékenységgel a csoport új üzletágakkal bővült, s a vetőmag-, a növényvédőszer-, a műtrágya-kereskedelem, a szaktanácsadás és a terménykereskedelem is a korábbi műtrágyagyártó kapuin belülre került.