A növekedési hitelprogram kivezető szakaszában a devizapillér fel nem használt keretösszegéből az MNB 60 milliárd forintot újraoszt a hitelintézetek közt, amelyek ezt a többletkeretet forint és devizahitelek nyújtására egyaránt felhasználhatják.

A monetáris tanács arról is döntött, hogy fél évvel meghosszabbítják a hitelek lehívására rendelkezésre álló időt mind az nhp második és harmadik szakaszában, mind az nhp pluszban, de a szerződéskötés határideje változatlanul az idei  év vége marad – jelentette be honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hosszabbítással az nhp második szakasza és az nhp plusz keretében nyújtott beruházási hitelek (és pénzügyi lízingek) lehívására rendelkezésre álló idő, 2017. június 30-ig, az nhp harmadik szakasza keretében megkötött szerződéseknél  2018. június 29-ig tart. 

Az MNB  idén januárban indította el a növekedési hitelprogram (nhp) harmadik, kivezető szakaszát, amelynek első (forint) pillérében 400 milliárd forintos keretösszeg erejéig nyújthatók forinthitelek a hazai kis- és középvállalkozások számára, míg a második (deviza) pillér 300 milliárd forintnyi keretösszegéből a természetes devizafedezettel rendelkező kkv-k jutnak devizafinanszírozáshoz. A kereskedelmi bankok szeptember végéig mintegy 230 milliárd forintnyi szerződés megkötését jelentették az MNB-nek. 

A monetáris tanács a teljes keretösszeg hatékonyabb felhasználása érdekében  döntött úgy, hogy a devizapillér fel nem használt keretéből az MNB 60 milliárd forintot – tekintettel a vállalkozások részéről mutatkozó nagyobb keresletre – a forintpillér keretében bocsát újra a hitelintézetek rendelkezésére. A bankok azonban a többletkeretük egy részét vagy egészét a második pillérben is  felhasználhatják devizahitelek nyújtására. A forintpillér keretösszege így 460 milliárd forintig emelkedhet, a devizapillér keretösszege pedig 240 milliárd forintig csökkenhet, amennyiben a bankok az újraosztott összeget teljes mértékben a forintpillérben kívánják felhasználni.

Az MNB még a héten értesíti a bankokat a számukra meghatározott új keretekről. Közleményében az MNB azt is tudatja, hogy szeptember végéig a növekedési hitelprogram három szakaszában összesen 34 735 vállalkozás jutott 2358 milliárd forint finanszírozáshoz. (MTI)