Tavaly a második fél évben a technológiai szektor nagyvállalati számítógépeinek 40 százalékát érte kibertámadás. Ezek három legfőbb forrásai az internet, a mobil adattároló készülékek, valamint a rosszindulatú e-mailek és beágyazott forráskódok voltak.

A Kasperksy Lab felmérés szerint tavaly a második fél évben a kártékony-program letöltést és a hozzáférést adathalász weboldalakhoz a vizsgált számítógépek 22 százalékán blokkolták. Eszerint majdnem minden ötödik készülék legalább egyszer találkozott fertőzött forrással. Ugyanakkor az internet nem az egyetlen dolog, ami veszélyezteti a számítógépes biztonságot. A kutatás időszakában a vizsgált számítógépek 10,9 százaléka jelzett kártékony programot, amint egy mobil adattároló eszközt csatlakoztattak.

Az ipari számítógépek 8,1 százaléka blokkolt már e-mailen keresztül érkező rosszindulatú programot. A legtöbb esetben a támadók adathalász e-maileket használnak, hogy eltereljék a felhasználó figyelmét, és a leggyakrabban olyan dokumentumnak álcázzák a rosszindulatú fájlokat, mint például MS Office- vagy PDF-fájlok.

Minden negyedik célzott támadást, amelyet a Kaspersky Lab észlelt, ipari vállalatok ellen indították: 20 ezer különböző kártékonyprogram-mintát találtak az ipari automatizálási rendszerekben. A Kaspersky Lab 2016-ban 75 biztonsági rést talált, amelyek közül 58 a kritikus sebezhetőség maximumát érte el – tartartalmazza a közlemény. (MTI)