Szégyenfalra kerülnek a Budapesti Békéltető Testület internetes oldalán azok a vállalkozások, amelyek nem teljesítették a testület ajánlásait.

Egyelőre hét olyan vállalkozás szerepel a Budapesti Békéltető Testület (BBT) honlapján nyilvánosságra hozott feketelistán, melyek nem teljesítették a testület előírásait valamely fogysztóvédelmi ügyben. Az érdeklődők a cégek neve mellett azt az ügyet is megismerhetik, amelyben a vállalkozás által be nem tartott döntés született – az érintett fogyasztó adatai nélkül.

Az Fgytv. 36. § (1) bekezdése szerint: “Ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület – a fogyasztó nevének megjelölése nélkül – a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét – legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével – nyilvánosságra hozza. A kézbesítési vélelemre tekintettel nyilvánosságra hozott ajánlások esetén, ha a kézbesítési vélelmet megdöntik, a békéltető testület haladéktalanul intézkedik a nyilvánosságra hozatal megszüntetéséről” – írja honlapján a BBT.

A Budapesti Békéltető Testület a fogyasztói tudatosság javítása és a vállalkozások jogkövető magatartásának elősegítése érdekében szeptembertől közzéteszi azoknak a vállalkozásoknak a listáját is, amelyek egyezséget kötöttek a fogyasztókkal az eljárások során. A pozitív listán azok a vállalkozások szerepelhetnek, amelyek esetében a fogyasztó maga igazolta vissza a testület döntésének teljesítését, és a vállalkozás az eljárásban is együttműködő volt a testülettel. Az első pozitív listán azok a cégek vannak fent, melyek az idei első félévben jártak el példamutatóan.