Romániában az üdülési csekkekkel rendelkezők 80 százaléka a Fekete-tengerre szeretne utazni, ám a székelyföldi idegenforgalmat is felpezsdítette a közalkalmazottaknak nyújtott utalvány.

Alig egy hónapja kapták kézhez Romániában az idén bevezetett üdülési csekkeket a közszférában dolgozók, de a belföldi turizmuson máris nagyot lendítettek az utalványokkal fizető turisták – írja a Krónika.

A TUI TravelCenter megrendelésére készített felmérés szerint az utazási irodákat üdülési csekkekkel felkeresők több mint 80 százaléka a Fekete-tenger romániai partszakaszán szeretné azt elkölteni, és mindössze 20 százalék, aki a hegyekben, a Duna-deltában vagy gyógyfürdőkben nyaralna.

A csekkek által kirobbantott belföldi nyaralási láz érezteti hatását a Székelyföldön is.

„Ötvenszázalékos növekedést hoznak a Sóvidéken az üdülési csekkek. Én is elfogadok már háromfajta utalványt, és egyre több panzió köt szerződést a kibocsátó cégekkel. Ha megszüntetik, akkor megint hitüket vesztik a panziósok” – fogalmazott Moldován László, a Sóvidék–Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke, aki maga is panziót működtet Parajdon.