Az élelmiszeripar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben, ami nagyban köszönhető a szektorra 2014 óta fordított mintegy 300 milliárd forint támogatásnak – mondta Felkai Beáta, az Agárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztály vezetője az Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.

A rendezvény résztvevői ismertették az élelmiszeripari innovációk finanszírozási lehetőségeit, hiszen az elmúlt időszakban a finanszírozási palettán számos olyan pénzügyi termék, illetve megoldás jelent meg, melyek segíthetik az élelmiszergazdasági innovációk finanszírozását. Ezek áttekintése és az innovációk ösztönzése került fókuszban az első alkalommal megrendezett Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.

Az Agárminisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban 5 000 vállalkozás működik, közel 90 000 főt foglalkoztatva, és az ágazat árbevétele meghaladja a 3 700 milliárd forintot. Az elmúlt években megduplázódott a szektor nyeresége és emellett 30 százalékkal nőttek a bérek.

A tárca számtalan eszközzel támogatja az élelmiszeripart, ilyen például a Magyar Élelmiszerkönyv működtetése és aktuális átalakítása, a már elfogadott 20 pontos akcióterv végrehajtása, vagy az éppen kidolgozás alatt álló Ernyővédjegy.

Felkai Beáta kiemelte, hogy a háztartások egy főre jutó kiadásának csaknem 30 százalékét teszik ki az élelmiszerek. Éppen ezért fontos az Agrárminisztérium számára, a vásárlói tudatosság növelése és kiemelten, hogy a magyar családok asztalára lehetőség szerint hazai előállítású biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára előadásában kiemelte, hogy a tárca célja a magyarok életminőségének növelése a hazai tulajdonú vállalatok hozzáadott értékének növelésén keresztül. A kulcsiparágak, így az élelmiszeripar fejlesztése és fenntartható működésének megteremtése stratégia jelentőségű – tette hozzá.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: ÉIFK Facebook)