A szlovák központi bank (NBS) több lépcsőben szigorítja azokat a feltételeket, amelyeket a kereskedelmi bankoknak meg kell követelniük jelzáloghitelért folyamodó ügyfeleiktől.

A szigorítás júliusban életbe lépett második lépcsője azt az összeget emeli, amelynek a törlesztő részlet kifizetése után a jelzáloghitelért folyamodó ügyfél havi bevételéből meg kell maradnia – írja a hirek.sk

A márciusig érvényben volt korábbi szabályozás szerint a kölcsön odaítélésekor elegendő volt, ha az ügyfélnek a törlesztő részlet kifizetése után legalább a mindenkori létminimum (jelenleg 200 euró) összege megmarad havi jövedelméből.

Az új előírás alapján júliustól a szlovákiai bankok csak akkor hagyhatják jóvá a kért jelzáloghitelt, amennyiben ügyfelüknek a törlesztő részlet kifizetése után a létminimumon felül megmarad havi jövedelmének 10 százaléka is.

Ez a feltétel a jövő évben tovább szigorodik, januártól a megkövetelt arány a havi bevétel 15, jövő júliustól pedig annak 20 százalékára emelkedik.   

Szlovákiában a lakáscélú hitelek legutóbbi adatok szerint a lakossági hitelállomány 76,6 százalékát alkották. Az országban az egy főre jutó hitelek összege megközelítőleg 6 ezer eurót tesz ki, ami az egyik legmagasabb a régióban.