Elítélte az Aleppóban zajló műveleteket Al-Mawwas Abdulrahman, a Szíriai Polgári Védelmi egység egyik vezető tagja az Európai Parlament külügyi és fejlesztési szakbizottság ülésén.

Al-Mawwas Abdulrahman hangsúlyozta, hogy a közelgő rendkívüli humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében sürgősen repüléstilalmi zónákat és humanitárius folyosót kell létrehozni Aleppóban. A Szír Polgári Védelem önkéntes mentői, a Fehér sisakosok már több tízezer embert menekítettek ki a területről.

A külügyi és fejlesztési szakbizottság ülésén Charles Tannock (konzervatív-reformer, brit) köszöntötte a Fehér sisakosok munkatársát és elmondta, hogy e „szörnyű helyzetben”, ahol dolgoznak Aleppó területén már csaknem 150 önkéntes veszítette életét. A találkozóra azután került sor, hogy Oroszország és Kína blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely hétnapos fegyverszünetet kért Aleppóban.

Al-Mawwas Abdulrahman, a Fehér sisakosok vezető tagja elmondta: „Sajnos jelenleg minden körülmény ellenünk van: a légi csapások száma, a támogatás hiánya, a segélyek intenzitása, a hiányos felszerelés, és a folyamatos félelem, hogy a szolgálat teljesítése közben célponttá válunk. Ennek ellenére továbbra is küzdünk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb ember életét mentsük meg”.

Al-Mawwas az Aleppó elleni ostromot „háborús bűnnek” minősítette és humanitárius folyosók haladéktalan felállítását kérte. Az Asszad-rezsim azonban mindennemű tűzszünetet elutasított Aleppóban, amíg a lázadó erők át nem adják a város keleti részét.

Az Európai Parlament november 24-i állásfoglalásában kérte fel a szíriai konfliktusban érintett feleket, hogy az egész országban tegyék lehetővé a hozzáférést a humanitárius segélyekhez és haladéktalanul állítsák le a civilek és civil létesítmények elleni támadásokat – olvasható a parlament közleményében.