A fedezett kötvények kibocsátásáról szóló, 2019-ben elfogadott uniós irányelv átvételéről alkot jogszabályt az Országgyűlés – ismertette Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Mint mondta, a keretszabályok megalkotása bővíti a befektetési lehetőségeket. Célnak nevezte, hogy a fedezett kötvények minél szélesebb körben szolgáljanak finanszírozási forrásként.

Magyarországon e fogalomnak a jelzáloglevelek felelnek meg, amelyet csupán szakosított pénzintézetek, jelzáloghitelintézetek bocsáthatnak ki. Az új szabályok – amelyeket csak a jövő év közepétől kell alkalmazni -, érintik például a felszámolás speciális szabályait.

Az előterjesztés tartalmazza az eddig szabályozatlan közösségi finanszírozás uniós előírásainak átvételét is. A finanszírozási forma jellemzően induló vállalkozásokat juthat tőkéhez – mondta.

Az előírások a közösségi finanszírozás két formáját érintik: a hitelnyújtás-alapú és a befektetés-alapú finanszírozást. A szabályok a szolgáltató működését, engedélyeztetését, felügyeletét érintik.

A javaslat szól a páneurópai egyéni nyugdíjtermék szabályozásáról is, amely egy új, egyszerű, az országok között hordozható terméket kínál kiegészítő nyugdíjcélú megtakarításként, akár több tagállamban is elérhető szolgáltatások nyújtásával.

Az uniós rendeletben engedélyezett termék akár az unió teljes területén forgalmazható, de a forgalmazás és a kifizetés egyes kérdéseit hazai szabályozásban kell megalkotni.

Ahogy az államtitkár elmondta, várhatóan jövő áprilisban jelennek meg az első ilyen termékek.

Bánki Erik (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a javaslatcsomag segíti a hitelintézetek hitelezését a fedezett kötvények szabályozásával.

A közösségi finanszírozási tevékenység szabályozása is uniós harmonizációban történik – mutatott rá, hozzátéve: az adományon és a viszonzáson alapuló finanszírozásra a szabályok egyelőre nem terjednek ki.

Azt mondta: az irányelvi rendelkezések átültetése a határon átnyúló tevékenységek költségét csökkentik. A csomag része a páneurópai egyéni nyugdíjtermékek hazai szabályainak megalkotása. E termék legfontosabb tulajdonsága szerinte a tagállamok közötti hordozhatóság és az ötévenkénti szolgáltatóváltás lehetősége.

Hollik István (KDNP) kijelentette: a válsághelyzetben segítséget adhat a fedezett kötvény intézménye. A termék 3000 milliárd eurós piaccal rendelkezik, ezért érdek annak szabályozása. És mivel csak jövőre, az év közepétől kell azt alkalmazni, bőven van idő a felkészülésre, további biztosítékok beépítésére – jegyezte meg.

A közösségi finanszírozás terén Európa le van maradva, például az Egyesült Államokhoz képest – mondta. A piac ugyanakkor telített, a domináns szereplők pedig amerikai cégek, esetleg kínaiak. Az európai versenyhátrányt csak ledolgozni lehet, de ebben piaci rést találni Európa szerinte nem fog. A magyar startupok számára azonban biztonságosabb lesz a tőkegyűjtés – értékelt.

(Forrás: MTI, fotó: PM)