A legnagyobb lakossági bankok már megkezdték a felkészülést az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához, és azt ígérik, hamarosan be is tudják majd fogadni az igényeket.

Az MTI által megkeresett bankok arról számoltak be, hogy már január első hetében megnőtt az ügyfelek érdeklődése a tavaly év végén hatályba lépett új támogatási rendszer iránt. A hitelintézetek egyelőre azon dolgoznak, hogy informatikai és ügyviteli rendszerüket az új feltételrendszerhez igazítsák, valamint felkészítsék ügyintézőiket, mindez azonban néhány hetet is igénybe vehet. A legtöbb bankban az igényeket még nem tudják befogadni, csak információt tudnak adni az új csokról.

Az OTP Bank azt közölte, hogy már intenzíven folyik a támogatás elérhetővé tételéhez szükséges előkészítő munka. Azt írták: a bank a korábbi támogatásokkal és támogatott hitelkonstrukciókkal mindig az elsők között jelent meg, és most is az a célja, hogy a lehető leggyorsabban elérhetővé tegye ügyfelei számára az új támogatási elemeket.

Hozzátették azonban, egyetértenek a Magyar Bankszövetség azon véleményével, hogy az újdonságok teljes körű nyújtásához kapcsolódó informatikai és ügyviteli fejlesztések február elejéig elhúzódhatnak. Kiemelték, hogy az OTP Bank fiókjaiba látogató, a támogatási rendszer iránt érdeklődő ügyfelek már most megkapnak minden szükséges információt.

Az FHB Bank arról tájékoztatott, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata már január 4-től. Az első igényléseket már be is fogadta a bank. Az első lehetséges napra történő bevezetés érdekében intenzív felkészülés zajlott a bankban a múlt év végén.

Közölték, egyre több ügyfél érdeklődik. Kezdettől fogva elsősorban a 10+10 milliós konstrukcióra vonatkozik a legtöbb kérdés, de sokan például lakásbővítést terveznek és az építkezést előkészítők is szeretnék a számukra fontos részleteket tisztázni az FHB szakértőivel. Az egyéni építkezők számára érdekes például a szintén most bevezetett áfavisszatérítési támogatás, amely legfeljebb ötmillió forint lehet.

A bank eddigi tapasztalatai szerint egyértelműen látszik már, hogy az érdeklődők között nagy az aránya a legalább 2-3 gyermekes családoknak, akik szeretnék kihasználni új lakás vásárlására vagy építésére az új csok nyújtotta lehetőséget, akár a korábban felvett támogatás és az új közötti különbözet összegével is.

Tokodi Gábor vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az új csok első befogadásai már megtörténtek az FHB Bankban és a hét elején tapasztalt fokozott érdeklődés további emelkedésére számítanak. A bank honlapján már elérhető az FHB új csok-jogosultság ellenőrző alkalmazása és kalkulátora.

A fővárosban és agglomerációjában, a megyeszékhelyeken, valamint Sopronban egyformán megugrott az FHB Bank fiókjaiban érdeklődők száma. Az FHB TeleBankban az ebben a témában kezelt hívások száma már keddig ezer fölötti volt. Az FHB honlapjának forgalma megötszöröződött az első hét első három napján. Az új csok decemberi bejelentése óta a bank honlapján már több mint hatvanezer egyedi oldalmegtekintés volt a kimondottan a csok-ról szóló FHB oldalakon – közölték.

A K&H Bank arról számolt be, hogy megnőtt az érdeklődések száma az új csok iránt. A K&H-nál várhatóan 2016 január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású lakáscélú hitelekre. A bank dolgozik a feltételrendszeri változásokon és a részletes folyamatokon, hogy minél előbb benyújthatóak legyenek a kérelmek, azonban több részlet további tisztázására van szükség. Hamarosan elkészítik a módosításokat is tartalmazó ügyféltájékoztatókat és honlap tartalmakat, amelyekből pontosabban lehet majd tájékozódni még az igények befogadása előtt. Addig is megadnak az ügyfeleknek minden tájékoztatást a jelenleg ismert jogszabályi információk birtokában.

Az Erste Bank fokozott érdeklődésre számít a három gyermek után járó 10 millió forint támogatás és a kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt, mivel az új otthonteremtési támogatási rendszer az eddigi feltételekhez képest több könnyítéssel segíti a gyermekvállalókat. A változásokkal kapcsolatban érdeklődő ügyfelek tájékoztatására az Erste már felkészítette a fiókhálózatát. Azt ígérik, az átalakításokat gyorsan fogja implementálni a bank és az átalakított termék hamarosan elérhető lesz. Hozzátették: az Ersténél továbbra is felhasználható marad a csok önerőként, vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.