Az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő támogatásra pályázhatnak a vállalkozások február közepétől. A rendelkezésre álló 151 milliárd forintból a kormány várakozása szerint mintegy ötezer, elsősorban mezőgazdasági termelő juthat forráshoz.

Február 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az élelmiszeripari fejlesztéseket segítő, 151 milliárd forint keretösszegű kiírásra – hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján. A tavaly év végén meghirdetett forrásra nemcsak mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, de a pályázat legfőbb nyertesei a gazdák lehetnek, mert olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, amelyekre korábban nem volt lehetőségük, illetve nem állt ekkora összeg a rendelkezésükre – fogalmazott az MTI beszámolója szerint.

Amint arról korábban a KamaraOnline már beszámolt: a felhívás célja az élelmiszer-ipari innováció ösztönzése, az elavult technológiai módszerek fejlesztése és új munkahelyek teremtése. A feltételeknek megfelelő egyéni projektek maximum 500 millió, a kollektív projektek maximum 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Az igényelhető támogatás mértéke 50 százalék, a közép-magyarországi régióban 40 százalék lehet. A kormány előzetesen ötezer támogatott projekttel számol. A támogatási kérelmek benyújtására 2018. február 15-ig van lehetőség. A pályázati felhívást megtekintheti itt.

A nem mezőgazdasági termeléssel foglalkozók közül csak a mikro- és kisvállalkozások juthatnak hozzá ehhez a támogatáshoz. Az élelmiszeripari közepes és nagyvállalatok a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretéből, illetve a magyar költségvetésből juthatnak forrásokhoz – tette hozzá. Az államtitkár felidézte: az élelmiszeripar fejlesztésére a kormányzat összesen mintegy 300 milliárd forintot biztosít, ennek jelentős részét, 206 milliárd forintot a 2014-2020 közötti uniós programozási időszak Vidékfejlesztési Programjának keretében.

Az államtitkár kitért arra is, hogy tavaly ősszel megjelentek az agrár-környezetgazdaságot, valamint az ökológiai termelést segítő pályázati felhívások. Az agrár-környezetgazdálkodási kiírásra több mint 18 ezren adtak be támogatási kérelmet az év végi határidőig, mintegy 1,2 millió hektárra. Azt a pályázatok feldolgozása után tudják majd megmondani, hogy mennyi pénzt igényeltek a jelentkezők. Rendkívül nagy volt az érdeklődés, az igény várhatóan meghaladja a rendelkezésre álló forrásokat – jelezte. 

Ökológiai gazdálkodásra 2242 kérelem érkezett, valószínűleg elég lesz a rendelkezésre álló pénz – tette hozzá. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy tavaly év végén megjelent két új pályázati felhívás, a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak megőrzésére, valamint a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzésére.

Kis Miklós Zsolt összegzése szerint a 2007-2013-as uniós programozási időszakot sikeresen zárták, a forrásokat teljesen fel tudták használni. Az idei év első hónapjaiban megjelennek azok a pályázati felhívások, amelyeket tavaly nem sikerült meghirdetni, illetve minden új vidékfejlesztési pályázati felhívást meghirdetnek még ebben az évben – közölte.