A hét programjaiból ajánljuk.

2016. február 4-9. Busójárás (Mohács)

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

A busójárás programjai között mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget. A város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása, táncház, gyermek néptánccsoportok előadásai, népdal éneklési verseny és sok egyéb programmal várják a látogatókat Mohácson.

2016. február 5-6. Lovas Farsang (Nagyvázsony)

Fogatos gazdák és maskarás lovasok felvonulása, ahol nem csak a felvonulók, hanem a négylábú munkatársaik is farsangi jelmezbe öltöznek. A felvonulás végén kiszebáb látványos elégetésével űzik el a telet. A felvonulókat és vendégeiket forralt bor és tea várja, kivált, aki álarcban, jelmezben, maskarában tiszteli meg a rendezvényt. Pálinkamustra és borkóstoló. A fogatos- és lovas felvonulást pálinka-bemutató és mértékletes kóstoló kíséri. Helyi gazdák megmérettethetik idei pálinkájukat a szakmai zsűrivel, vendégeik pedig kóstolhatnak is a térség kiváló pálinkájából. Este farsangi maskarás batyus bált és jelmezversenyt hirdetnek élő zenével. A jelmezbe öltözők számára öltöző biztosított. A jelmezversenyen értékes jutalmak részesülnek a beöltözők.

2016. február 5-6. Fánky Fesztivál (Zalaegerszeg)

A hagyományos göcseji farsangi fánk és a funky zene újszerű találkozása, jótékonysággal fűszerezve.

Mindenki Egerszegre! Jótékonysági fánkvásár! A fánkokat a Nyugdíjas Pedagógus Egyesület, a Volán Csipet-Csapat, a Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület, a Kertvárosi Nyugdíjas Klub és a Besenyő a 2000-es években Alapítvány Nyugdíjas Klubja süti. Bohócverseny és bábszínház, Black II Black koncert és a Funktion zenekar várja az érdeklődőket.

2016. február 6. Országos Farsangi Fánkfesztivál (Nagykanizsa)

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében megrendezésre kerülő VIII. Országos Farsangi Fánkfesztiválon részvevők igazi farsangi zsongásban vehetnek részt. A fánkversenyen túl kézműves- és kirakodó vásár, jelmezes felvonulás és zenei kíséret biztosítja a jó hangulatot.

2016. február 6. Keszthelyi Karnevál (Keszthely)

Csoportok és egyéni versenyzők nevezését is várják a Maskarás Felvonulásra a Helikon Kastélymúzeum parkolójában. Innen indul a karneváli menet egészen a Fő térig. A résztvevőket több kategóriában is díjazzák. Légy Te is részese egy igazi farsangi maskarás mulatságnak!

2016. február 6. Farsang Farka (Tihany)

Ünnepélyes téltemetés farsangi újbor versennyel. Lesz még kézműves- és játszóház kicsiknek és nagyoknak, tréfás népi versenyek. A kisbíró vezetésével a farsangi felvonulás téltemetéssel zárul, ahol a télűzés látványosságát tűzzsonglőrök biztosítják.

2016. február 6. Farsangi Mulatság a Várkert Bazárban (Budapest)

A Várkert Bazárba kilátogatók süthetnek fánkot Borbás Marcsival, vásárolhatnak a farsangi vásáron, a kisebbek részt vehetnek farsangi kézműves programokon és ámulhatnak a tűzzsonglőrök és langaléta garabonciások és mutatványosok előadásán. Délután zenei programját Zsikó Zoltán és Zenekara, Pál István Szalonna és a Fölszállott a páva gyermek döntős szereplői adják. Este utcabál zárja a rendezvényt.