A fogyasztóvédelmi hatóság által vizsgált farsangi maszkok és jelmezek fele nem felelt meg az előírásoknak, rossz minőségű, vagy egyenesen tűz- és balesetveszélyes volt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) által vizsgált farsangi kiegészítők fele nem felelt meg a követelményeknek – írja hétfői számában a Magyar Idők. Az alkalmi maszkok és jelmezek jellemzően nem túl tartósak, főként műanyagból, illetve műszálas anyagokból készülnek, amelyek az ilyen termékekből gyakran kimaradó, úgynevezett égésgátló adalék nélkül jól égnek.

A cikk szerint a gyermekek esetében az égésveszély különösen nagy kockázattal jár, ezért vonta vizsgálat alá az NFH a kereskedelemben kapható farsangi termékeket. Az eredmény – mint fogalmaztak – “lesújtó lett”: a laboratóriumukban tesztelt harminc termék fele nem felelt meg a szabványok által támasztott követelményeknek. Ezeket a termékeket ki is vonták a forgalomból.

Ezzel együtt a farsangi szezonban szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart az NFH, de a szülői felelősségre is felhívták a figyelmet – olvasható a lapban.