Településekre korlátozza a román kormány a munkavállalásra ösztönző támogatások odaítélését – hívta fel a figyelmet Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója.

A román munkaügyi minisztérium megjelentette a munkaerő mobilitására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet módszertanát. Ennek mellékleteként az országos mobilitási tervet is nyilvánosságra hozták a szaktárca honlapján – nyilvános azoknak a településeknek a listája, ahonnan vagy ahova költözni lehet a támogatás igénybevételével – írja a Krónika.

12 500 lejes egyszeri támogatásban részesülhet az a munkanélküli, aki egy új állás kedvéért lakóhelyétől legkevesebb 50 kilométeres távolságra költözik, és 15 500 lejt kap, aki a családját is viszi. Ha a munkaadó biztosít szolgálati lakást, a támogatás 3500 lejre csökken.

A módszertanba bekerült egy csavar: csak azokra a településekre érvényes a támogatás, amelyek bekerültek az országos mobilitási tervbe. A listán összesen 799 település szerepel, ezek között mindössze négy város: Teleorman, Suceava, Buzău és Botoşani megyéből egy-egy kisváros került be, az erdélyi megyékből viszont csak falvak.

Az igazgató elhibázottnak tartja a lista összeállítását, hiszen például Kovászna megyéből 14 falu került be a válogatásba: olyanok, ahol nagyon magas a munkanélküliség – onnan valószínű az elköltözést támogatnák –, de olyanok is, ahol egyáltalán nincs munkanélküli – a törvényalkotók elképzelése szerint odaköltözhetnének az álláskeresők.

„Dálnokon például nulla a munkanélküliségi mutató, de évek óta nem jött létre egyetlen új munkahely sem. Tehát nem tudnak odaköltözni dolgozni, teljesen feleslegesen szerepel a listán” – részletezte fenntartásait az igazgató. Kelemen szerint valószínű, a lista módosulni fog, az új kormány majd változtat rajta.

Különben az erdélyi megyékből általában kevesebb falu került a listára: Temes megyében csak 4, Kolozs megyében 9, Szatmárban 14, Kovászna megyében szintén 14, Hargita megyében csak eggyel több, Maros megyében pedig már 30. Ehhez képest Dolj 68 faluval, Teleorman 58-cal és Botoşani 46 településsel szerepel az országos mobilitási tervben.