A digitális kor nőket érintő kihívásaira és lehetőségeire hívja fel a figyelmet az Európai Parlament a nemzetközi nőnap alkalmából.

Nők a digitális korban

A média és az infokommunikációs (IKT) szektor az Európai Unión belül és azon túl is az egyik legversenyképesebb és legbefolyásosabb iparág. Éppen ezért ezen a területen különösen fontos a nemek közötti egyenlőség és a nők egyenlő arányú részvétele.

Annak érdekében, hogy több nő kerüljön magasabb beosztásba a médiában és több fiatal lány válassza leendő hivatását az IKT szektorban, több ösztönző intézkedésre van szükség.

Online is lehet követni az EP eseményeit

Az EP nőjogi szakbizottsága az idei nemzetközi nőnap alkalmából három kiemelt téma köré szervez parlamentközi bizottsági ülést:

  • Nők a médiában
  • A nők és fiatal lányok lehetőségeinek javítása és részvételének növelése a digitális szektorban
  • A nőjogi mozgalmak terjedése: az esélyegyenlőség növelése a digitális korban

A felszólalók között lesz többek közt Vilija Blinkevičiūtė az EP nőjogi bizottságának elnöke, Věra Jourová jogérvényesülésért felelős uniós biztos, Sarah Gavron brit rendező és a MadwomenFest fesztivál alapítója, a spanyol Pilar Jurado is.

A március 8-i vitát 9 órától élőben lehet követni az Európai Parlament honlapján.

Március 7-én az EP újságírók számára szervez szemináriumot. Előadást tartanak a Parlament nőjogi bizottságának tagjai, valamint külső szakértők, többek közt Saskia Van Uffelen (a belga Ericsson Belux vezérigazgatója), Inge Bell (a német „Terre des Femmes” helyettes vezérigazgatója), valamint Marta Garcia-Aller (Spanyolország) és Hadjar Benmiloud (Hollandia) újságírók. Jelen lesz Asia Argento színésznő is, aki segített a Harvey Weinstein botrány kirobbantásában.

A szemináriumot 9:30 órától élőben lehet követni.

Vita a Facebookon

A hét során online is be lehet kapcsolódni az EP eseményeibe, a Facebook-oldalon élőben lehet kérdezni az EP-képviselőktől.

Szerdán Terry Reintke (zöldpárti, német), a nemek közti egyenlőségről és a nők jogainak erősítéséről szóló állásfoglalás szerzője válaszol a kérdésekre. Az állásfoglalás többek közt arra fogalmaz meg javaslatokat, hogyan lehet hatékonyabban fellépni a nők elleni erőszakkal szemben online.

Csütörtökön arról lesz szó, hogy milyen szerepük van a nőknek a médiában, és hogyan ábrázolja a női sztereotípiákat ez a szektor. Michaela Šojdrovával (néppárti, cseh) beszélget a parlament sajtósaival a témáról, aki arról készített jelentést, hogyan alakul a nemek közötti egyenlőség helyzete a médiában. Javaslatairól a márciusi plenáris ülésen vitáznak és szavaznak a képviselők.