Közel 16 millió forint bírságot szabtak ki a nyári élelmiszerlánc ellenőrzések során júliusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai.

A Nébih munkatársai összesen 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak a szezonális ellenőrzések során, hiányosságokat főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel – mondta sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.

A nyári szezonális ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is.

Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb mint a 3 százalékánál merült fel probléma. Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban kimutatták a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben kiderült, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben a megengedettnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatáról pedig elmondta, hogy eddig hat minta ellenőrzése fejeződött be a 16-ból, és azok közül egynél határérték feletti ólomkioldódást találtak. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak. Hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.

Zsigó Róbert felidézte, hogy a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart. Az államtitkár hozzátette: a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön. (MTI)