A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége egyeztette Kijevvel, milyen területeken kell előrelépéseket tennie a közlejövőben Ukrajnának ahhoz, hogy a pénzintézet felújítsa hitelfolyósítását az országnak.

Az IMF missziója május 10. és 18. között folytatott tárgyalásokat Kijevben. Ron van Ruden, a küldöttség vezetője a megbeszélések befejezése után kiadott sajtóközleményében kijelentette, hogy Ukrajna nehéz helyzete ellenére az elmúlt év alatt jelentős előrehaladást ért el gazdaságának stabilizálásában.

Különösen fontosnak nevezte, hogy a korrupció elleni küzdelem és a megkezdett intézményi reformok akadálytalanul folytatódjanak. Ennek érdekében Ukrajna vezetésének fokoznia kell erőfeszítéseit a költségvetési és pénzügyi egyensúly megőrzése, az átláthatóság, a törvényesség biztosítása érdekében, továbbá az állami vállalatok hatékonyabbá tételében.

Júliusban az IMF igazgatótanácsa értékeli, hogy milyen haladást ért el a felsorolt területeken Ukrajna.

Az ukrán pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében kedvezőnek ítélte az IMF-küldöttséggel folytatott tárgyalásokon elért előrehaladást. A tárca rámutatott: a valutalap vezetőségének értékelésétől függ, hogy Ukrajna megkapja-e a következő hitelrészletet.

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – augusztus 4-én kapta meg Kijev. Az idei év elején esedékes részlet folyósítását azonban befagyasztották.