Robert Fico szlovák miniszterelnök alapvetően ellenzi az olcsó külföldi munkaerő behozatalának lehetőségét.

Nem fog beavatkozni a felsőoktatási intézmények akadémiai szabadságába, ami a különféle szakirányok kínálatát illeti – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök (a fotón) a TA3 hírtévév műsorában, amelyet a hirek.sk idéz.

Ugyanakkor arról is említést tett, hogy miként hangsúlyozta a középiskolásoknak, hogy felejtsék el az olyan szakokat, mint a politológiai vagy a nemzetközi kapcsolatok, mert Szlovákiában lehetetlen velük érvényesülni. „Én Szlovákiában csupán 4 politológust ismerek, akik közül az egyik orosz” – jegyezte meg Fico, rámutatva, hogy mindeközben az egyetemek ezrével ontják a politológusokat.

Elmondása szerint a középiskolákkal ilyen szempontból már más a helyzet, ott több a befolyásuk az önkormányzatokon keresztül, amelyeket tüzetesen arra kérnek, hogy igazodjanak a piac diktálta feltételekhez és követelményekhez.

Szerinte a kérdéssel a kormány szociális partnereinek is foglalkoznia kellene, hogy esetlegesen egy olyan modellt valósítsanak meg, amely még inkább arra ösztönözné a megyei önkormányzatokat, hogy műszaki szakirány nélkül egyáltalán ne nyissanak gimnáziumot, vagy szakközépiskolát az országban.

A rövidtávú megoldások között említette a végrehajtások alól való felmentés lehetőségét. „Becsléseink szerint a nyilvántartott munkanélküliek sorában mintegy 40 és 60 ezer közöttire tehető azon, gyakorta talán még szakképesítéssel is rendelkező személyek száma, akik nem kívánnak munkába állni, mert a végrehajtó abban a pillanatban rátenné kezét a bérükre” – mondta Fico.

Ami a harmadik országbeli olcsó munkaerő behozatalát illeti, Rastislav Machunka, a Munkáltatói Társulások és Egyesületek Szövetségének (AZZZ) elnöke szerint csak vészmegoldás. „Csak válságmegoldás, amellyel alapvető problémánk van” – mondta. A gondok között Machunka az eltérő kultúrát, a műszaki fegyelem hiányát, valamint a nyelvi korlátokat említette.

Felhívta azonban a figyelmet, hogy jelen pillanatban ki kell használni a helyzetet, amikor is vannak bőven megrendelések, így jelentősebb mennyiségű gyártás szükséges. Szerinte ilyen akut helyzetben a duális képzés nem jelent megoldást, lévén ez több év kérdése. A megoldást vagy az alkalmazottak szakmai átképzése, vagy a külföldi munkaerő behozatala jelenti.