Egyelőre nem beszélhetünk áttörésről, de az utóbbi időkben ismét egyre népszerűbbé válik az orosz turisták számára Magyarország és Budapest.

A magyar idegenforgalmi szakemberek közül jó néhányan arra számítanak, hogy a török és az egyiptomi piac kiesése miatt az orosz turisták ismét nagyobb számban érkeznek Magyarországra. Törökországba jelenleg nem lehet hivatalosan szervezett csoportokat indítani Oroszországból, de az már szóba került, hogy az egyiptomi helyzetet felül vizsgálják az orosz hatóságok.

Magyarországnak és Budapestnek egyébként jó esélye van arra, hogy programjaival több orosz vendéget csábítson hozzánk. Ennek például Hévíz kimondottan örülne, mert a fürdőváros alaposan megérezte a forgalom csökkenését.

A lentra.ru orosz internetes lap hétfőn terjedelmes anyagban ecsetelte, hogy mit „tud” a magyar idegenforgalmi piac, miért érdemes Magyarországra utazni. Mint írják, Moszkva és Budapest között a retúr repülőjegy 10,5 ezer rubelba (40 ezer forintba) kerül turista osztályon, az Ibis Budapest Aero hotelben pedig egy hét reggelivel fejenként 28,5 ezer rubelból kijön.

Természetesen lehet drágább szállást is találni, a honlap a Marriott szállodát emeli ki az éjszakánként 11 ezer rubeles árával. A három csillagos szállodák árát éjszakánként 1700 rubelra teszik, míg a legolcsóbb ifjúsági szállásokét 800 rubelra.

Budapestet elsősorban Szentpétervárhoz hasonlítják, otthonos, vendégszerető városnak írják le, ahol rengeteg látni való mellett, kiválóak a kulturális programok és remek a konyha. A weblap külön kiemeli az A38-as koncert hajót.

Az országos látnivalók és programok között természetesen Hévízt is megnevezik, a keszthelyi Festetics kastély mellett, valamint azt, hogy a Domonyvölgyben igazi paradicsomot varázsoltak a lovasoknak.