A tavalyi csúcsok után idén az első félévben csökkenést mutat a megszűnő vállalkozások száma az építőiparban, de így is csaknem háromezer cég ment tönkre hat hónap alatt. A szektorban működő társaságok nyeresége zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, de legalább a kintlevőségük is csökkent.

Az idei első fél évben 2950 építőipari vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 13 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az építőiparban működő cégek közül nagyjából minden kilencedik szűnik meg egy éven belül és ezek csaknem 20 százaléka felszámolás útján. A szektorban kétségtelenül megindult egyfajta tisztulás és átrendeződés, azonban a felszámolási arány tekintetében az építőipar még mindig az egyik legveszélyeztetettebb ágazat – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A felszámolási arány közel másfélszerese az országos átlagnak”.

Az építőiparban azonban egyfajta optimizmus is megfigyelhető, hiszen az újonnan alapított cégek száma közel 30 százalékal haladta meg az előző év azonos időszakában regisztrált értéket. Noha a megszűnések száma csökken, és az újonnan alapított cégek száma nő, összességében még mindig csökken az ágazatban tevékenykedő cégek száma, így egyfajta lassú tisztulásról beszélhetünk – véli Pertics Richárd.

Bár az ágazat összesített 2015-ös nyeresége 13 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt, mindenképp megfigyelhető némi kedvező változás is a szektorban. A cégek kintlevősége 2013-as év adataihoz képest csaknem a felére, míg a 2014-es adatokhoz képest is mintegy 22 százalékkal csökkent. A cégek kintlévőségeinek ilyen mértékű csökkenéséhez jelentős mértékben járulhatott hozzá a fizetési határidők rövidülése, illetve az elektronikus építési naplók bevezetése is – teszi hozzá az Opten igazgatója. Szakemberek szerint a magas adók és járulékok, a szakemberhiány és a kereslet hiánya az, amik együttesen visszafogják az építőipart.