Három megyében több ezer állástalan, vagy közfoglalkoztatott ember elhelyezkedését segítheti a munkaadók és a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak szorosabb együttműködésére épülő munkaerőpiaci reformprogram bevezetése.

A Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára, Bodó Sándor a témában tartott egyeztetést követő sajtótájékoztatón Egerben kiemelte: az ország három megyéjében – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – már bevezetett és az elmúlt időszakban minden várakozást felülmúló eredményeket hozott program megvalósítása Heves megyében is közös érdeke a munkaadóknak, a munkavállalóknak és a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak.

Az országos átlagnál ma már jóval kedvezőbb, 2,2 százalékos munkanélküliségi ráta ellenére Heves megyén belül jelentősek a területi eltérések, amelyek kiegyenlítését és a rendelkezésre álló munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázását szolgálja a kezdeményezés kiterjesztése – tette hozzá.

A program része az állástalanokkal történő személyes kapcsolatfelvétel és a dolgozni vágyók képességeinek, adottságainak feltérképezése, képzésükkel munkavállalási esélyeik javítása. Emellett cél az érintettek ösztönzése a legális, törvényes feltételek szerinti munkavállalásra – húzta alá az államtitkár.

Emellett a cégeket gyakornoki és mentorprogramok támogatásával segítik – jegyezte meg, kitérve arra is, hogy a kezdeményezésen belül kulcsfeladat hárul a foglalkoztatási osztályokon dolgozókra, akik vállalati kapcsolattartóként a munkaadókkal is közvetlenül együttműködnek az igények és lehetőségek eredményesebb egyeztetése érdekében.

Bodó Sándor szerint a módszertant eddig bevezető három megyében már több mint 10 ezer embert sikerült a versenyszférában elhelyezni. Hevesben az inaktívak száma 14 ezer felett van, az érintettek felének sikeres munkaerő-piaci integrációját remélik a kezdeményezéstől.

Jelezte: a program várhatóan néhány hónapon belül az egész országot átfogva válik majd teljessé. Salgótarjánban, egy hasonló eseményt követő sajtótájékoztatón az államtitkár pontosította is a menetrendet: a foglalkoztatásban történt jelentős változások indokolttá teszik, hogy kiterjesszék a Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod megyékben már bevált új programot, Nógrád megye mellett Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is bevezetik. Országosan közel négy és félmillió ember dolgozik, és ez a szám kedvező, de programot kell indítani azokban a megyékben, ahol a mutató nem éri el az országos átlagot – fogalmazott.

Itt további részleteket is elmondott a programról. Együttműködésre kérte a munkaadókat, arra, hogy adjanak tájékoztatást fejlesztéseikről, bővítési terveikről, hogy ennek ismeretében közvetítsenek ki munkaerőt, indítsanak képzést a munkaügyi szervezetek. Kiemelte az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködést is, ami lehetővé teszi, hogy adottságaik, elképzeléseik, készségeik alapján készült profilkép alapján lehessen őket kiközvetíteni.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak is segítenek azzal, hogy például egy tíz fős álláshirdetésre nem küldenek el száz embert, hanem csak a felkészültebb, alkalmasabb harminc jelentkezőt, ugyanakkor nem hozzák kellemetlen helyzetbe az elutasítással a munkát keresőket sem – fejtette ki az államtitkár.

(Forrás: MTI/PM, fotó: Heves Megyei Kormányhivatal)