Kemény bírálatot fogalmazott meg Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter azután, hogy a szenátus elutasította az általa benyújtott, a kórházak reformját célzó tervezetet. Ez megtiltotta volna, hogy valaki pártvezetőként menedzser lehessen egészségügyi intézményekben.

A Cioloş-kabinet tárcavezetője úgy véli: ezzel a hatalom gyakorlatilag visszakerül azoknak a megingathatatlan pozícióban lévő „uraknak” a kezébe, akik az elmúlt évtizedek során tönkretették az egészségügyi rendszert. „A politikusok és az egészségügy nagykutyái felhatalmazást kaptak arra, hogy visszavágjanak a nekik nem tetsző intézkedésekért” – fogalmazott Voiculescu.

A volt miniszter szerint a legnagyobb rablások a kórházakban mentek végbe, „a politikailag kinevezett korrupt menedzserek és barátaik közpénzeket, az emberek pénzét lopták el” – írja a Krónika.

Voiculescu rámutatott: a kórház tulajdonképpen tölcsér, amelybe az egészségbiztosítási pénztártól kezdve, a szaktárcán keresztül, a megyei és helyi önkormányzatokig közintézményeken keresztül öntötték a pénzt saját maguknak, illetve az érdekeltségeikbe tartozó vállalkozásoknak.

„Ezért számít a kórházakban hiánycikknek a gyógyszer, ezért takarítanak hatástalan fertőtlenítőszerrel, ezért omlásveszélyesek az épületek” – hívta fel a figyelmet a volt technokrata tárcavezető.

Voiculescu arra is emlékeztetett: nem véletlen, hogy a politikusok egy része külföldön kezelteti magát, amikor komolyabb orvosi beavatkozásra szorulnak. Victor Ponta például 2015 júniusában még miniszterelnökként Törökországban operáltatta meg a térdét, Traian Băsescu volt államfő pedig még 2006-ban utazott Bécsig egy műtétért.