Magyarország látnivalói mellett termálfürdőinek köszönhetően is népszerű úti cél, és kiválasztásában fontos, hogy megfizethető, valamint biztonságos desztináció is – derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona hazai és külföldi utazási irodák körében végzett kutatásából.

Nem csak a külföldi turisták száma, hanem költésük is évről évre növekszik hazánkban a KSH adatai szerint. A turizmus bővülő teljesítménye kapcsán az egyik legnagyobb hévízi szálloda, a NaturMed Hotel Carbona arra volt kíváncsi, hogy mely szempontok alapján választják a külföldi vendégek Magyarországot.

A kutatást a vendégek motivációit jól ismerő, főként termálfürdőkbe történő utaztatásokat végző hazai és külföldi utazási irodák körében végezték. A felmérés eredményei alapján a termálfürdők mellett a többi európai úti cél közül Magyarország kiemelkedik megfizethetőségével, valamint azzal, hogy biztonságos célállomás.

A megkérdezettek úgy vélik, hogy az egészségügyi szolgáltatások, az egészség- és gyógyturizmus, valamint a gasztronómia terén is kitűnik hazánk. A termálfürdők elsősorban a középkorúak és az idősebbek számára vonzóak.

A vendégek túlnyomórészt reumával, gyulladásos ízületi és gerincbetegségekkel, ízületi műtétek elő- és utókezelése, illetve porckorong műtét miatt látogatják gyógyvizeinket. Sokan vannak olyanok is, akik általános kezelés, egészségmegőrzés céljából érkeznek valamelyik fürdővárosba.

A legtöbb hazai fürdővárost a termálvize kapcsán választják a turisták, de emellett számos más vonzereje is van ezeknek az úti céloknak. Hévíz esetében a természeti adottságok, a város hangulatos utcái mellett a kedvező árak és a vendéglátás minősége is vonzza a látogatókat.

A megfizethetőség Zalakaros és Sárvár esetében is fontos szempont a kiválasztáskor, míg Budapest és Sárvár esetében a lokáció szintén mérvadó. Előbbi valószínűleg a közlekedés, a könnyebb odautazás miatt, míg Sárvár az osztrák határhoz való közelsége okán. Budapest azért is közkedvelt, mert több híres fürdővel rendelkezik, valamint kulturális programokban bővelkedik.