A román kormány döntése értelmében február elsejétől 50 százalékkal növelik a közpénzekből működtetett kulturális intézményekben dolgozó előadóművészek – színészek, zenészek, táncosok –, valamint a kiszolgáló személyzet juttatását.

Korábban a színészek fizetése olyan kevés volt, hogy a színházak vezetőinek különböző – törvényes – trükköt kellett kitalálniuk, külső forrásokból kellett pénzt szerezniük ahhoz, hogy például a színészek lakhatását támogatni tudják – mondta a Krónikának Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője.

A színészek fizetése meglehetősen széles skálán mozog, ezelőtt néhány hónappal már történt egy fizetéskiigazítás a korábbi kormány döntésének köszönhetően, ezáltal csökkent a fizetések közötti különbség.

„Az ötvenszázalékos emelés jelentős, mindenki nagyon is megérzi. Ebből viszont nem következik az, hogy a színészek flottul meg tudnak élni, de lehet, hogy könnyebben tudnak hitelt felvenni lakásvásárlásra, másként tekinthetnek a családjukra, amit igazán fontos szempontnak tartok” – magyarázta Visky András.

A színészek fizetése természetesen attól is függ, hogy fiatal pályakezdőről vagy régóta a pályán dolgozó művészről van szó. Visky elmondta, a „kiszolgáló” személyzetnek szintén gyarapodott a fizetése. Őket is beleszámítva a fizetések 1500 és 4500 lej között mozognak, egy pályakezdő színész 2000 lej körüli összeget keres havonta, a „régiséggel” rendelkező színészek bére pedig a 4500 lejt is elérheti.

Visky András úgy fogalmazott, ez azért is nagyon fontos kérdés, mert a színházaknak eddig nem volt arra lehetőségük, hogy kifizessék a túlórákat, holott a műszaki személyzet elképesztő munkát végez.

„Ahogy Moldova György is mondja, nincs az a pénz, ami rosszul jönne” – mondta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila. Az igazgató szerint azért is előnyös az emelés, mert sok színművész az alacsony bérre hivatkozva olyan produkciókban szerepelt, amelyek véleménye szerint nem összeegyeztethetők a vásárhelyi nemzeti színházban dolgozó művészek státusával.

Vásárhelyen decemberben egy kezdő színész 2050 lejt keresett, ami az emelés után akkor az 3000 lejes fizetést jelent, erre rájön a „régiség”, így 3500 lejre is nőhet a bérezés.

A vezető színészek decemberben már 4 és 5 ezer lej közötti fizetést kaptak kézhez, ami a kormányhatározat életbelépése után februártól 7-8 ezer lejre emelkedik. Meg nem erősített források szerint ez még kiegészül a kiszállási díjakkal, így egy színész még évi további 5-6 ezer lejjel kiegészítheti keresetét.

Gáspárik szerint a mostani kormányhatározat nagy hiányossága, hogy nem vonatkozik minden színházi dolgozóra. „Óriási feszültségek lesznek a színpad körül. Az emelés nem vonatkozik a könyvelőre, a humán igazgatóra, megtörténhet, hogy a kellékes kétszer annyit keres, mint a művészeti vezető. Keresztes Attila művészeti vezető 2000 lejes fizetése például fele a kellékes 4000 lejes bérének” – tette hozzá Gáspárik.