Pozsony megye lakossága ugyan többet keres, mint Kassa megye polgárai, ám megélhetési költségeik évi 1200 euróval vagy akár ennél többel is magasabbak.

A szlovákiai háztartások a 2015-ben növelték bevételeiket, ám egyidejűleg megélhetési költségeink is növekedtek. A legbusásabb fizetéseket Pozsony megye lakossága vághatta zsebre, ám egyúttal költségeik is a legmagasabbak voltak az országban – derül ki a Poštová Banka a Szlovák Statisztikai Hivatal adataira támaszkodó elemzéséből – írja a hirek.sk.

Egy átlagos szlovákiai háztartás tavaly egy főre eső bruttó 5 845 eurós éves bevételre tett szert. A személyi jövedelemadó és egyéb kötelező adók-és járulékok elvezetésének leszámítását követően az egy főre eső átlagos bevétel alig érte el a nettó 5 100 eurót.

Az átlagbér kiszámításakor a legmagasabb és a legalacsonyabb fizetésből vonnak átlagot. Ha szemügyre vesszük az egyes megyék bérezését, diametrális eltéréseket tapasztalunk. Pozsony megyében az egy főre eső bruttó éves bér 7 885 euró, ami nagyjából 2000 euróval több, mint az országos átlag.  A legkevesebbet Eperjes megye lakossága keresi. Az egy főre jutó évi bruttó bér 4 869 euró.

„Minden további megyében az éves bruttó átlagbér meghaladta az 5 ezer eurót. Trencsén és Nagyszombat megyében ennél még valamivel jobban kerestek az emberek, lévén bérük meghaladta a 6 000 eurót, ám ez havi lebontásban csupán hozzávetőleg bruttó 500 euróval jelent többet” – mondta a Poštová Banka elemzője, Dominika Ondrová.