Mi jut eszébe a vízről? Fényképen is meg tudja örökíteni? Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) WaterPIX néven fotópályázatot hirdet, ahová a legkreatívabb alkotásokat várja. A legjobb fényképek beküldői pénzjutalomban részesülnek.

A víz mindenhol jelen van – testünk legapróbb sejtjeitől kezdve a hatalmas óceánokig. Emberek, állatok és növények élete függ tőle. Az EEA WaterPIX fotópályázatának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a víz minden földi élet forrása.

Három kategóriában várják a pályázatokat:

1. A víz és mi

Megisszuk, fürdünk benne, főzünk vele. Az árvíz és a szárazság egész városokra kihat. Mit jelent Ön számára a víz?

2. A víz és a természet

Folyók, tavak, tengerek: nem csak a szárazföldi életet segítik, hanem számos élőlénynek is otthont adnak. Az óceánok fontos szerepet játszanak bolygónk klímájának stabilizálásában. Meg tudja örökíteni a víz látható és láthatatlan jótékony hatásait? Veszélyben van-e a tiszta víz?

3. A víz és a gazdaság

A víz elengedhetetlen az élelmiszer, az elektromos áram és sok más termék előállításához. Folyóink és tengereink jelentős kereskedelmi útvonalaknak számítanak, melyek országokat és kulturákat kötnek össze. Miért fontos a víz a gazdaság szempontjából? Milyen hatással van gazdaság a vízre?

Az egyes kategóriák nyertesei fejenként 1000 euró készpénzjutalomban részesülnek. Az EEA Ifjúsági Különdíjat ajánl fel a legjobb pályázatot benyújtó 18–24 év közötti fiatal számára, továbbá a döntőbe jutott képek közül, nyílt internetes szavazással kiválasztják a pályázat közönségdíjasát is.

A pályázaton az EEA tagállamai és a nyugat-balkáni együttműködő országok állampolgárai indulhatnak. A pályázatban csak 18 éven felüliek vehetnek részt. A részvételi szabályzattal, illetve a pályázás menetével kapcsolatos tudnivalók a WaterPIX fotópályázat weboldalán találhatók.

Az EEA 2018. október végén hirdeti ki a nyertesek személyét.