A Gallup Intézet legfrissebb felmérése szerint az amerikai polgárok a legjobban Észak-Koreától tartanak. A néhány éve még a feketelistát vezető Kína napjainkra a negyedik helyre csúszott vissza.

Phenjan rakétakísérletei és folyamatos fenyegetőzése a nukleáris fegyverekkel odáig vezetett, hogy az Egyesült Államokban 2015-ben Észak-Koreát tartották a legveszélyesebb ellenségnek. A megkérdezettek 16 százaléka jelölte az ázsiai államot az első helyre.

A Gallup Intézet közvélemény-kutatásában Oroszország a második helyre került (15 százalék). Az oroszok 2014-ben listavezetők voltak 18 százalékos mutatóval – a Krím-félsziget bekebelezése és az ukrajnai háború hatásaként. Ez a két tényező sokat rontott Oroszország megítélésében, hiszen 2013-ban csak 9 százalékot kaptak az amerikai polgároktól.

Irán tavaly is a harmadik helyen szerepelt, ahogy az elmúlt öt évben mindig. Az Egyesült Államokban hosszú ideje rendkívüli kritikusan ítélik meg Teheránt és nukleáris politikáját.

Kína viszont azzal büszkélkedhet, hogy néhány év alatt sokat faragott le akkori 20 százalékos tragikus megítéléséből – 2015-ben csupán a negyedik helyen szerénykedett a külföldiektől félő amerikaiak szemében.